Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Gorčević: Vlada posvećena poboljšanju položaja RE populacije

Gorčević: Vlada posvećena poboljšanju položaja RE populacije
Datum objave: 23.04.2021 16:46 | Autor: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Savjetnica predsjednika Vlade Maida Gorčević danas je učestvovala na webinaru koji je organizovao UNICEF na temu "Siromaštvo Roma". Na webinaru su govorili i regionalna savjetnica za socijalnu politiku UNICEF kancelarije za Evropu i Centralnu Aziju Pamela Dale, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santader, kao i predstavnici institucija, međunarodnih organizacija i nevladinog sektora.

Vladini planovi ogledaju se i u ciljevima sadržanim u Deklaraciji Partnera Zapadnog Balkana o Romima i proširenju EU kojom se obavezujemo na ostvarenje potpune ravnopravnosti i integraciju Roma u oblasti zapošljavanja, stanovanja, obrazovanja, zdravlja, upisa u matične knjige i nediskriminacije.

"Vlada Crne Gore će usvajanjem Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2021-2025, posvećeno raditi na daljem poboljšanju života pripadnika ove zajednice, a zajedničkim snagama ćemo aktivno djelovati na daljem unapređenju položaja i stanja iste. Takođe, usvajanje Strategije od strane Vlade je samo prvi korak ka ostvarenju tog cilja.

U cilju unapređenja postojećeg stanja i položaja romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori, kao i ostvarivanja prava garantovanih Ustavom i drugim pravnim aktima, te borbe protiv svih oblika diskriminacije i segregacije, Crna Gora je u prethodnom periodu donijela i implementirala niz strateških dokumenata u ovoj oblasti. Rezultat su značajne ali nedovoljne promjene, jer se radi o izuzetno složenim pitanjima, koja su izazov i za mnoge zemlje EU i šire", istakla je Gorčević.

Strategija će biti usklađena sa Strateškim okvirom EU za jednakost, uključivanje i učestvovanje Roma 2020-2030. U tom smislu, borba protiv diskriminacije, anticiganizma i nekih njihovih manifestacija, poput društvene i ekonomske isključenosti Roma, biće ključni elementi ovog dokumenta. Strateški dokument će biti usklađen sa svim nacionalnim krovnim i sektorskim strategijama, kao i sa obavezama iz procesa pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom i obavezama koje je Crna Gora preuzela na globalnom nivou, primarno u okviru sistema Ujedinjenih nacija (UN).

Gorčević je izjavila da Vlada planira jačanje međusektorske saradnje, odnosno saradnje između centralnog i nacionalnog nivoa. Za malu ekonomiju kakva je Crna Gora, za sprovođenje ovih politika neophodna je bolja koordinacija sa donatorima i podrška istih. U tom smislu, možemo razmatrati mogućnosti i dogovarati načine za održavanje periodičnih sastanaka sa donatorima, kako bi se uspostavili dodatni mehanizmi za realizaciju utvđenih ciljeva.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE