Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Предсједник Француске Републике Емануел Макрон писао премијеру Кривокапићу: Француска је уз вас

Предсједник Француске Републике Емануел Макрон писао премијеру Кривокапићу: Француска је уз вас
Датум објаве: 07.04.2021 17:42 | Аутор: КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Испис Штампај страницу


Предсједник Француске Републике Емануел Макрон упутио је писмо предсједнику Владе Црне Горе, проф. др Здравку Кривокапићу. Писмо француског предсједника преносимо интегрално:

ПРЕДСЈЕДНИК ФРАНЦУСКЕ РЕПУБЛИКЕ

У Паризу, 02. априла 2021. године

Уважени предсједниче Владе,

Желим да вам захвалим на писму и упутим најсрдачније жеље за успјешно обављање дужности предсједника Владе Црне Горе, након јединственог начина смјене власти.

Будите увјерени да је Француска уз вас у ситуацији када се ваша земља суочава са изазовима, пандемијом, али и са изазовима јачања владавине права, економског и друштвеног развоја. У оквиру француске стратегије за Западни Балкан, коју у свом писму наводите, Француска агенција за развој (АДФ) ће у овој години започети активности у Црној Гори пројектом од 50 милиона еура, како би подржала финансирање малих и средњих предузећа и општина, у складу са циљевима одрживог развоја.

У потпуности подржавам европску перспективу Црне Горе и земаља Западног Балкана. Можете рачунати на подршку Француске током спровођења неопходних реформи. Као што знате, наша амбасада и француска експерткиња, која је на располагању вашој Влади, ангажовани су у Подгорици с тим циљем. Поред њих се и оперативна служба, Француска ескпертиза, може користити, нарочито у оквиру европских пројеката. Она се већ користи за потребе једног пројекта подршке за правосуђе и борбу против корупције и организованог криминала, за који се надам да ће бити могућности да се имплементира.

Надаље, желим да наши билатерални односи и убудуће јачају. Предстојећа посјета црногорског министра вањских послова Паризу ће томе и допринијети.

Као што сте и предложили, било би ми драго да о овим различитим темама са Вама поразговарам путем видео или телефонског позива.

Још једном Вам честитам и молим Вас, господине предсједниче Владе, да примите изразе мог дубоког поштовања.

Емануел Макрон

Писмо предсједника Француске Републике Емануела Макрона