Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Krivokapić razgovarao sa MVP Italije Luiđijem Di Majom

Premijer Krivokapić razgovarao sa MVP Italije Luiđijem Di Majom
Datum objave: 29.03.2021 16:08 | Autor: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić sastao se danas u Vili Gorica, u Podgorici sa italijanskim ministrom vanjskih poslova, NJ.E. Luiđijem Di Majom.

Premijer Krivokapić je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da dočeka prvog predstavnika MVP Kvinte i prvog predstavnika novoformirane Vlade premijera Marija Dragija, kao i zahvalnost na svemu što je Italija uradila za Crnu Goru, kako na putu približavanja EU, tako i u borbi protiv pandemije COVID – 19.

Premijer Krivokapić je upoznao ministra Di Maja sa krupnim društvenim procesima u čijem upravljanju bi svojim iskustvom Italija kao stariji evropski partner mogla da bude od pomoći Crnoj Gori. Predsjednik Vlade poručio je da je prioritet Vlade i jedini put, članstvo u EU, istakavši da su reforme u oblati vladavine prava ključne, kako bi se ušlo u istinsku borbu sa organizovanim kriminalom i korupcijom, te da u tom pogledu očekuje razumijevanje i EU i Italije.

Premijer Krivokapić je kazao i da dvije zemlje imaju uspješnu saradnju u oblasti ekonomije i da o tome najbolje svjedoče brojni započeti projekti.

„Podmorski elektroprenosni kabl“ koji realizuju italijanska državna kompanija TERNA i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je izvrstan posao. Ako smo energetski bogati, onda ćemo kroz ovaj projekat moći i finansijski da ojačamo. Posjedujemo potencijal koji možemo valorizovati preko obnovljivih izvora energije. Podvodni električni kabl će ubuduće dobijati na još većem značaju“.

Predsjednik Krivokapić istakao je da dvije zemlje imaju izuzetnu saradnju u oblasti obrazovanja. U oblasti kulture, sagovornici su se složili da bi razmjena mogla da bude bogatija i intezivnija, naročito na temelju naših starih dinastičkih veza.

Ministar vanjskih poslova Italije Luiđi Di Majo čestitao je premijeru Krivokapiću na imenovanju, ali i na spremnosti da prihvati velike izazove.

„Vaša Vlada je izavala pozitivno interesovanje u Italiji“, rekao je Di Majo.

Ministar Di Majo je istakao da je borba protiv korupcije i kriminala u društvu uvijek prisutna i da se nikada ne završava, te da sasvim shvata probleme sa kojima se suočava Vlada premijera Krivokapića. Italijanski ministar je istakao spremnost da pomogne Crnoj Gori, kako bi EU institucijama napori crnogorske Vlade bili predstavljeni u svjetlu najboljih namjera i evropskog puta CG.

Ministar Di Majo je istakao da Italija, Crnu Goru i čitav Zapadni Balkan, doživljava kao najbliže partnere, a naročito u vrijeme pandemije COVID-19.

„Kada je u pitanju pomoć, Italija ima na umu prvo zemlje Zapadnog Balkana. Ali se pokazalo da je poštovanje covid mjera najbolji način da izbjegnemo nezavidnu zdravstvenu situaciju“, naglasio je Di Majo.

Ministar vanjskih poslova Italije zaključio je da Crna Gora može računati na pomoć kako Italije, tako i EU i UN, jer u vremenu pandemije prisustvujemo formiranju jednog novog svijeta u kom niko ne može da opstane sam.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE