Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Krivokapić razgovarao sa direktorkom UNOPS-a

Premijer Krivokapić razgovarao sa direktorkom UNOPS-a
Datum objave: 26.03.2021 14:35 | Autor: Kabinet predsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, danas je putem video-linka održao sastanak sa direktorkom Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Mikelom Telatin.

Premijer Krivokapić je zahvalio direktorki UNOPS-a na pomoći koju je ta Kancelarija pružila u borbi protiv pandemije COVID-19, kao i na uloženim naporima u sprovođenju dosadašnjih aktivnosti, koje se odnose na implementaciju projekta “Norveška za Vas – Crna Gora”, finansiranog od strane Kraljevine Norveške, posredstvom njene Ambasade sa sjedištem u Beogradu. Premijer je iskazao uvjerenje da će nastavak Projekta pomoći Vladi u naporima da diverzifikuje crnogorsku ekonomiju, poveća njenu otpornost i pomogne sektoru malih i srednjih preduzeća.

„Jedna od najozbiljnijih namjera ove Vlade je da pokuša da migracije koje se dešavaju u pravcu sjever - jug dovede na održivi nivo, jer su posrijedi čisto ekonomski motivisana pomjeranja. Na rješavanje ovog problema usmjeren je i Projekat Kraljevine Norveške“, naglasio je Krivokapić.

Premijer je istakao spremnost Vlade da u saradnji sa kancelarijom UNOPS-a otvori i druge projekte, kao što su Regionalna modularna COVID bolnica, koja bi obuhvatila četiri opštine na primorju, izgradnja nedostajućih škola i vrtića, naročito u Podgorici, Danilovgradu i Bijelom Polju, ali i velikih ekoloških izazova.

„Vlada prepoznaje problem sa infrastrukturom za zaštitu životne sredine. Želimo istinski da se usmjerimo ka ekološki održivim rješenjima, a to možemo postići, recimo, zajedničkim projektima, koji bi konačno riješili odvode komunalnog otpada. Dosadašnja rješenja prečišćavanja komunalnih voda, gotovo u svim opštinama, nijesu zaživjela u željenom i planiranom kapacitetu“.

Zahvaljujući premijeru Krivokapiću na izdvojenom vremenu, konkretnim predlozima za saradnju, te podršci koju Vlada pruža implementaciji postojećeg Projekta, direktorka UNOPS–a, Mikela Telatin je izrazila optimizam, kada je u pitanju ratifikacija Ugovora između CG i UNOPS-a.

„On će omogućiti da još više doprinesemo razvoju Crne Gore kada budemo vaši rezidenti“, rekla je direktorka Telatin.

Direktorka je premijera upoznala sa dvadesetogodišnjim iskustvom koje je UNOPS sticao u regionu Zapadnog Balkana, kao i sa dosadašnjom saradnjom, koju je kancelarija ostvarila sa institucijama crnogorskog sistema od 2018. godine. Direktorka Telatin izrazila je spremnost da UNOPS i dalje bude partner-posrednik i u drugim projektima, koji će biti u funkciji realnih potreba građana Crne Gore.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE