Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Кривокапић са сарадницима посјетио Општину Тиват

Премијер Кривокапић са сарадницима посјетио Општину Тиват
Датум објаве: 22.03.2021 17:48 | Аутор: КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић, у оквиру данашњег обиљежавања годишњице сјећања на прву жртву коју је узела пандемија изазвана коронавирусом у Црној Гори, посјетио је општину Тиват. Поред премијера Кривокапића, у делегацији Владе ЦГ били су још министар екологије, просторног планирања и урбанизма, проф. др Ратко Митровић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, мр Александар Стијовић. Премијера су дочекали предсједник Општине Тиват, Жељко Комненовић, предсједник Скупштине Општине, др Андрија Петковић, те потпредсједници Општине, Владимир Арсић и Горан Божовић.

Премијер Здравко Кривокапић захвалио је на приређеној добродошлици и упознао представнике локалне власти са активностима које Влада предузима, како би предстојећа туристичка сезона била на пројектованом нивоу од 50%- 55 одсто у односу на туристичку сезону из 2019. године. Премијер је нагласио да је најреалније очекивати посјету туриста из региона, као и туриста из Руске Федерације, јер су остварени значајни контакти са руским тржиштем.

Премијер је истакао да је Црна Гора суочена са чињеницом да ЕУ има своје принципе и критеријуме у току ЦОВИД-19 кризе, али је изразио наду да се и у том погледу могу десити позитивна изненађења и помаци, нарочито када су у питању туристи који долазе из Мађарске.

Предсједник Владе је наговијестио и рјешавање проблема здравствене заштите у Боки, нарочито у току туристичке сезоне.

„Врло је примамљив пројекат који разматрамо, а који се тиче инсталирања Регионалног ЦОВИД центра модуларног типа, што је предуслов за обезбјеђивање сигурне здравствене заштите и за локално становништво, али и за туристе“, навео је Кривокапић.

Тема овог састанка биле су и тренутно највеће стране инвестиције у тиватској општини, Луштица Баy и Порто Монтенегро, као и однос представника инвеститора и менаџмента Општине, те проблеми које ова општина и регија имају са отпадним водама, канализацијом и водоснабдјевањем, али и односом бивше власти која је, како су истакли представници локалне самоуправе, „прескакала“ редовне процедуре на нижим нивоима и у ресорним министарствима.

Предсједник Општине Тиват, Жељко Комненовић је премијера Кривокапића упознао са финансијским проблемима и дубиозама које су наслиједили од претходне власти. „Ако Тиват као експонирани црногорски привредни замајац има такве проблеме које мора да рјешава дугорочним кредитима и задуживањем, онда шта да се очекује од сјевернијих општина“, пита се предсједник Комненовић.

Комненовић истиче да ће у наредном периоду бити организован састанак са представницима највећих страних инвеститора у Тивту, менаџментом пројеката Луштица Баy и Порто Монтенегро.

Предсједник општине Комненовић је обавијестио премијера Кривокапића и о потенцијално врло перспективним контактима који су остварени са руским градом Омском и са спремношћу локалних власти овога града и сибирске регије да инвестирају у Црну Гору и отворе редовну авио – линију са Тивтом.

Такође, Комненовић је истакао да су у току активности како би се активирала чартер линија Ниш – Тиват.

Градоначелник Комненовић је сагласан да је планирана Ковид болница нешто што је пријеко потребно црногорском приморју и елитном, крузер туризму, те да је само на тај начин могуће спасити и људске животе и туристичку сезону, јер је кроз овај регион, нарочито усљед љетње гужве, саобраћајна комуникација изузетно отежана.

Представници Владе и локалне самоуправе, сагласни су да сви предмети који су у законској надлежности локалне самоуправе убудуће не би смјели да се „селе“ на државни ниво, као и да се нека питања због своје комплексности морају третирати у тијесној сарадњи и кроз договор између локалних власти и државне управе. Као посљедњи у низу лоших примјера гдје на површину излази проблем централизације власти, наведен је присутни проблем око власништва Аеродрома Тиват, као и избор Управног одбора овог аеродрома у којем нема ниједног Тивћанина.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ