Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Kabinet predsjednika Vlade: Hvala svima koji pomažu u suočavanju sa zdravstvenom krizom

Kabinet predsjednika Vlade: Hvala svima koji pomažu u  suočavanju sa zdravstvenom krizom
Datum objave: 17.03.2021 17:10 | Autor: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Na godišnjicu pojave prvog slučaja zaraze koronavirusom u Crnoj Gori ispred Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore izražavamo saosjećanje sa porodicama onih koji su u protekloj godini izgubili svoje najmilije. Prethodni period obilježila je bespoštedna borba za zdravlje građana, iz koje, nažalost, nijesmo uvijek izlazili kao pobjednici.

Ipak, oni koji od samog početka stoje na prvoj liniji odbrane su zdravstveni radnici, kojima dugujemo zahvalnost za sve što su činili i čine da bi sačuvali živote i pomogli onima kojima je zdravstvena njega neophodna.

Ovo je ujedno prilika da u ime Kabineta predsjednika Vlade zahvalimo i prosvjetnim radnicima na istrajavanju da znanje prenose u neuobičajnim, takoreći nametnutim uslovima, pripadnicima službi bezbjednosti (vojsci i policiji) i inspekcijskih službi na danonoćnoj borbi u sprovođenju zakona i zdravstvenih mjera. Ništa manje zahvaljujemo i lokalnim komunalnim službama i volonterskim udruženjima na podršci našim građanima, ali i zaposlenima u trgovinama koji su iznijeli poseban teret ograničenja. Takođe i svim privrednicima, organizacijama i pojedincima koji su na svojevrstan način pomagali i pomažu u suočavanju sa zdravstvenom krizom i prevazilaženju njenih posljedica. Hvala i medijskom esnafu i svima koje možda nijesmo spomenuli, a razumjeli su, podržali i doprinijeli suočavanju sa krizom koja je pogodila cio svijet, pa i Crnu Goru.

Nemamo uzvišeniji cilj od čuvanja ljudskih života, niti veću obavezu da kao izvršna vlast sve raspoložive kapacitete usmjerimo ka njegovom ostvarenju. Ovo je zajednička borba - borba svih nas kao društva. Stoga nema mjesta prevođenju zdravstvenih bilansa u političku valutu za raskusurivanje.

Danas je naša svakodnevica bitno drukčija od onoga što smo navikli i što priželjkujemo. Možda je ono što se nekada podrazumijevalo danas već privilegija, ali crnogorsko društvo ima potencijal da se iz svake nevolje i neveremena izdigne pobjednički. Tako će biti i ovog puta.

Stoga, našu jednogodišnju borbu za očuvanje zdravlja građana prati i snažna borba za očuvanje ekonomske supstance i radnih mjesta kao preduslova obezbjeđivanja kvaliteta života i bržeg oporavka od ekonomske krize.

Iako niko sa sigurnošću ne može reći kada će se ova kriza okončati, premijer i čitava Vlada predano rade na tome da se ubrza vakcinacija protiv koronavirusa, kako bi se život svih građana i građanki Crne Gore što prije vratio u normalne tokove, i kako bi turistički potencijal naše države bio maksimalno iskorišćen u sezoni koja je pred nama.

U uvjerenju da ćemo svi zajednički nastaviti da dajemo doprinos skorijem prevazilaženju aktuelne situacije, još jednom pozivamo na solidarnost i razumijevanje u cilju očuvanja zdravlja, kao preduslova daljeg napretka društva u cjelini.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE