Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Кривокапић учествовао на традиционалном АмЦхам догађају „Отворено с премијером“: Креирати пословни амбијент на задовољство свих

Премијер Кривокапић учествовао на традиционалном АмЦхам догађају „Отворено с премијером“: Креирати пословни амбијент на задовољство свих
Датум објаве: 09.03.2021 17:25 | Аутор: Кабинет предсједника Владе

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе проф. др Здравко Кривокапић поручио је да је један од најважних стубова Владе дигитална трансформација, која је, како је навео, неопходан предуслов даљег развоја Црне Горе у свим областима јавне управе и друштва и окосница економског раста.

Премијер Кривокапић учествовао је на догађају „Отворено с премијером“, који традиционално организује Америчка привредна комора, а на ком је представљен нови Извјештај о пословном амбијенту за период 2019-2020.

Кривокапић је казао да Влада жели да креира пословни амбијент на задовољство свих заинтересованих страна, те да развојне политике дефинише, на основу дијалога са главним партнерима.

Предсједник АмЦхам, гдин Никола Трипковић казао је да их радује спремност Владе Црне Горе да благовремено и адекватно укључи Америчку привредну комору у најраније фазе разматрања прописа од значаја за пословни амбијент, те подржи њихову платформу “Партнерство за боље пословно окружење”,

Предсједник Владе рекао је да је досљедна примјена законских прописа предуслов за сузбијање сиве економије, нагласивши да ће Влада, како би рјешила то питање, у наредном периоду радити на побољшању пореске политике кроз измјене пореског законодавства и јачање административних капацитета.

На питање да ли Влада планира адекватно смањење пореза и доприноса на терет послодаваца, као одговарајући баланс повећању трошка за минималну зараду, Кривокапић је одговорио да је циљ Владе да заједно са партнерима, ради на проналаску оптималног рјешења, односно одређеног смањења пореског оптерећења рада, како би се компензовали трошкови за послодавце који су резултат повећања минималне зараде.

Кривокапић је рекао да се нада да ће Закон о раду бити измијењен и то на начин како би сви били задовољни. Он је истакао да је мјера свега квалитетан радни однос, како би корист имали радник и послодавац, али и држава. Премијер је истакао да је у тренутној ситуацији најбитније обезбједити заштиту запослених са једне стране, као и флексибилније пословање послодаваца, са друге стране, у смислу остваривања права из рада и по основу рада, на достојанствен начин и у духу норми које је законодавац прописао.

Америчка амбасадорка Џуди Рајзинг Рајнке, казала је да је година иза нас указала на потребу побољшања дигиталних услуга, али и истакла могућности у новим секторима, укључујући дигиталну здравствену заштиту, те да није изненађујуће што је баш Америчка привредна комора увидјела да се овај тренд развија и почела да истражује комбинације спајања здравства и технологије у Црној Гори.

Тренутни здравствени изазов, поцртала је амбасадорка у свом обраћању, захтијева заједничку енергију, марљивост и преданост заједници, као и да је поносна на финансијску помоћ коју је Америчка амбасада обезбједила преко Црвеног крста, преко донација у вези са ЦОВИД-ом, те више од 300.000 америчких долара болничке опреме широм земље.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ