Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Krivokapić - ministar Mitrović: Prostorno-urbanistički planovi se ubuduće neće raditi isključivo prema željama investitora

Premijer Krivokapić - ministar Mitrović: Prostorno-urbanistički planovi se ubuduće neće raditi isključivo prema željama investitora
Datum objave: 01.03.2021 16:45 | Autor: Kabinet predsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore prof.dr Zdravko Krivokapić razgovarao je u svom kabinetu s ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratkom Mitrovićem i njegovim timom. Na sastanku je potvrđena odlučnost da se prilikom planiranja budućih zahvata u prostoru neizostavno vodi računa o ekološkim standardima u svim područjima zaštićenim na internacionalnom i nacionalnom nivou.

Takođe, istaknuta je potreba za koordinisanim radom ministarstava u sastavu Vlade Crne Gore, kako bi se sve razvojne aktivnosti zasnivale na najboljim planskim rješenjima i strategijama, što podrazumijeva multidisciplinarni i interdisciplinarni pristup svim temama od značaja za razvoj.

Tokom razgovora naglašeno je da važeća i buduća planska dokumentacija, mora biti usklađena sa realnim kapacitetima nosivosti prostora i imperativom njegove integralne zaštite, što je osnovni preduslov održivog razvoja Crne Gore.

Poručeno je da se planovi ubuduće neće raditi nekritički i isključivo prema željama investitora. Umjesto toga, planska rješenja će se zasnivati na strogom poštovanju svih zakonskih procedura i optimalnom odnosu između razvoja i zaštite, koji će se određivati na bazi temeljnih analiza potreba i stvarnih mogućnosti.

U susret 30-godišnjici donošenja deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori razgovaralo se o modalitetima obilježavanja jubileja, kao i o tome da se tokom ove godine organizuje niz manifestacija i manjih projekata koji bi bili dio planiranog programa.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE