Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Кривокапић - Корчок: Словачка као узор за улазак у ЕУ

Кривокапић - Корчок: Словачка као узор за улазак у ЕУ
Датум објаве: 09.02.2021 20:10 | Аутор: КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић, разговарао је данас у Вили Горица са министром вањских послова Словачке Републике, Њ. Е. Иваном Корчоком.

Премијер Кривокапић је рекао да посјету министра Корчока доживљава као наставак афирмације свеукупне сарадње двије државе на принципима партнерства. Он је изразио захвалност за досадашњу континуирану подршку Црној Гори на путу ка ЕУ, као и на досадашњим вриједним донацијама у току пандемије вируса ЦОВИД-19. 

За премијера Кривокапића, пут у Европску унију је једина шанса и перспектива Црне Горе, а Словачка је један од најбољих примјера како се са ЕУ преговара квалитетно и брзо. 

„Опредијељеност грађана ЦГ за ЕУ, величина наше државе и чланство у НАТО-у, добри су предуслови да се осмогодишње путовање ка ЕУ убрза одлучним реформама у областима на која се односе поглавља 23 и 24”, рекао је Кривокапић. 

Премијер наглашава да су његова посјета званичном Бриселу као и састанак са Мирославом Лајчаком, оснажили Владину наду да ЦГ може бити прва сљедећа чланица Европске уније. Премијер је истакао да је циљ Владе да Црна Гора буде уређена, правна држава, односно друштво једнаких шанси и меритократије.

С обзиром на континуирану, истински пријатељску билатералну сарадњу, премијер Кривокапић очекује да ће Словачка Република као чланица Европске уније, осталим земљама чланицама наставити да указује на реформске напоре које Црна Гора улаже у правцу приступања ЕУ.

Министар Иван Корчок је досадашње односе двије државе описао као пријатељске и изразио задовољство што Црна Гора словачки примјер приступања ЕУ доживљава као узоран и пожељан. Министар је рекао да ће Црна Гора добити пуну подршку од Словачке, а да је на Влади да се фокусира на владавину права, без које, како је рекао, нема просперитета.

Министар Корчок је нагласио да је нова Влада за два мјесеца урадила много и истакла јасан спољнополитички курс. 

„Све што Влада буде предузимала у процесу реформи које су европска агенда, заправо је на добробит свих грађана Црне Горе. Пут у ЕУ је пут просперитета”, навео је Корчок.

Министар Корчок је истакао да је врло битно да Влада у континуитету и даље грађанима објашњава који су бенефити приступања Европској унији. Словачки министар Корчок је премијера Кривокапића информисао и о сложеној епидемиолошкој ситуацији у тој земљи.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмУц5цуС