Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Krivokapić - Korčok: Slovačka kao uzor za ulazak u EU

Krivokapić - Korčok: Slovačka kao uzor za ulazak u EU
Datum objave: 09.02.2021 20:10 | Autor: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, razgovarao je danas u Vili Gorica sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Republike, Nj. E. Ivanom Korčokom.

Premijer Krivokapić je rekao da posjetu ministra Korčoka doživljava kao nastavak afirmacije sveukupne saradnje dvije države na principima partnerstva. On je izrazio zahvalnost za dosadašnju kontinuiranu podršku Crnoj Gori na putu ka EU, kao i na dosadašnjim vrijednim donacijama u toku pandemije virusa COVID-19. 

Za premijera Krivokapića, put u Evropsku uniju je jedina šansa i perspektiva Crne Gore, a Slovačka je jedan od najboljih primjera kako se sa EU pregovara kvalitetno i brzo. 

„Opredijeljenost građana CG za EU, veličina naše države i članstvo u NATO-u, dobri su preduslovi da se osmogodišnje putovanje ka EU ubrza odlučnim reformama u oblastima na koja se odnose poglavlja 23 i 24”, rekao je Krivokapić. 

Premijer naglašava da su njegova posjeta zvaničnom Briselu kao i sastanak sa Miroslavom Lajčakom, osnažili Vladinu nadu da CG može biti prva sljedeća članica Evropske unije. Premijer je istakao da je cilj Vlade da Crna Gora bude uređena, pravna država, odnosno društvo jednakih šansi i meritokratije.

S obzirom na kontinuiranu, istinski prijateljsku bilateralnu saradnju, premijer Krivokapić očekuje da će Slovačka Republika kao članica Evropske unije, ostalim zemljama članicama nastaviti da ukazuje na reformske napore koje Crna Gora ulaže u pravcu pristupanja EU.

Ministar Ivan Korčok je dosadašnje odnose dvije države opisao kao prijateljske i izrazio zadovoljstvo što Crna Gora slovački primjer pristupanja EU doživljava kao uzoran i poželjan. Ministar je rekao da će Crna Gora dobiti punu podršku od Slovačke, a da je na Vladi da se fokusira na vladavinu prava, bez koje, kako je rekao, nema prosperiteta.

Ministar Korčok je naglasio da je nova Vlada za dva mjeseca uradila mnogo i istakla jasan spoljnopolitički kurs. 

„Sve što Vlada bude preduzimala u procesu reformi koje su evropska agenda, zapravo je na dobrobit svih građana Crne Gore. Put u EU je put prosperiteta”, naveo je Korčok.

Ministar Korčok je istakao da je vrlo bitno da Vlada u kontinuitetu i dalje građanima objašnjava koji su benefiti pristupanja Evropskoj uniji. Slovački ministar Korčok je premijera Krivokapića informisao i o složenoj epidemiološkoj situaciji u toj zemlji.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmUc5cuS