Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Кривокапић - Нунције Пецуто: Формирати нову Комисију за имплементацију Темељног уговора

Кривокапић - Нунције Пецуто: Формирати нову Комисију за имплементацију Темељног уговора
Датум објаве: 02.02.2021 18:09 | Аутор: КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић и министар правде, људских и мањинских права, др Владимир Лепосавић, састали су се данас са апостолским нунцијем у Црној Гори са сједиштем у Сарајеву надбискупом Луиђијем Пецутом и надбискупом барским Католичке цркве у Црној Гори, монсињором Роком Ђонлешајем

Састанак је протекао у пријатној и пријатељској атмосфери, са обострано исказаним пуним уважавањем и задовољством што су и Влада Црне Горе и Света Столица спремне да имплементирају Темељни уговор у његовом пуном капацитету.

Предсједник Кривокапић указао је на традициционално присуство Католичке цркве на овим просторима из којих произлази нераскидива веза Црне Горе и Свете Столице којој, како је навео, посебан допринос даје Барска надбискупија. Подсјетио да је Црна Гора прва православна држава која је прије 135 година, за вријеме Краља Николе, потписала Конкордат са Светом Столицом који представља мјеру добрих односа. 

Апостолски нунције Пецуто исказао је увјерење да је, након усвајања Закона о слободи вјероисповијести, добар тренутак за што је могуће скорије формирање нове Мјешовите комисије за имплементацију Темељног уговора између Црне Горе и Свете Столице. Посебно је нагласио имплементацију члана 12 Темељног уговора који предвиђа реституцију или накнаду штете имовине која је одузета Католичкој цркви. 

Премијер Кривокапић исказао је спремност Владе да за нову Мјешовиту комисији буду кандидовани стручњаци са високим компетенцијама, стога је предложио да члан Комисије буде министар правде, људских и мањинских права, др Владимир Лепосавић у циљу што боље и ефикасније имплементације Темељног уговора у обостраном интересу. Оцијенио да је обавеза Црне Горе да води рачуна о припадницима католичке вјероисповјести, без обзира на њихову процентуалну заступљеност у Црној Гори, те да је обострана воља за сарадњу гарант успјеха.

Министар Лепосавић је подсјетио да је Мјешовита комисија формирана значајно прије усвајања Закона о слободи вејероисповијести из 2019. године, те да је ово тијело, за праћење примјене Темељног уговора, имало довољно времена да започне свој рад, али, да је очигледно изостала одлучност претходне власти да то учини. Он је указао да ће са црногорске стране Влада подићи ниво представника у Мјешовитој комисији, те да ће у том смислу бити подигнута ефикасност рада исте, укључујући и питање које третира члан 12 Темељног уговора односно питање повраћаја или накнаде имовине одузете Католичкој цркви у Црној Гори.

Надбискуп барски, монсињор Рок Ђонлешај изразио је задовољство због одлучности Владе да допринесе пуној компетентности Мјешовите комисије, те навео и конкретне случајеве у којима је због суштински бирократизованог односа према Темељном уговору, студентима католичке вјероисповјести, до сада, често било оспоравано право да нерадно прославе Божићне благдане. 

Учесници данашњег дијалога су у оптимистичкој атмосфери окончали састанак, јер је препозната спремност са обје стране да се што прије крене у образовање Комисије која ће представљати гарант и сигурност да ће све договорено и потписано бити и испуњено, а у знаку љубави и солидарности које су мисија Католичке цркве, али и темељне вриједности модерног друштва на којима треба да егзистира и Црна Гора.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ