Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Krivokapić – Santander: Smanjenje siromaštva i obrazovanje djece osnova bolje budućnosti

Krivokapić – Santander: Smanjenje siromaštva i obrazovanje djece osnova bolje budućnosti
Datum objave: 26.01.2021 14:55 | Autor: Kabinet predsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić, razgovorao je danas sa šefom Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, Huanom Santanderom

Premijer Krivokapić zahvalio je Santanderu na pomoći koju je UNICEF pružio u borbi protiv epidemije COVID-19, kao i na svim aktivnostima koje ta organizacija sprovodi u cilju poboljšanja položaja djece u Crnoj Gori. Predsjednik Vlade poručio je da bi želio da dobra saradnja sa UNICEF-om bude još plodonosnija i uspješnija.

Krivokapić je istakao da je Vlada zabrinuta zbog svih dešavanja koja mogu negativno uticati na djecu, te da će učiniti sve da im omogući bolje uslove za život.

Santander je kazao da je kriza izazvana koronavirusom ne samo zdravstvena, već i kriza prava djeteta. 

„Problemi su posebno vidljivi u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne i dječje zaštite“, kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, poručivši da je ta organizacija spremna da pruži podršku u tim oblastima za dobrobit sve djece. 

Sagovornici su saglasni da su smanjenje siromaštva i kvalitetno, inkluzivno obrazovanje djece osnova bolje budućnosti. Santander je istakao da je svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku od siromaštva, a tek jedno od deset dobija socijalnu pomoć, te da su dva glavna prioriteta UNICEF-a da podrži Crnu Goru da smanji siromaštvo djece i da svakom djetetu obezbijedi kvalitetno obrazovanje. Prema posljednjim rezultatima PISA testiranja, petnaestogodišnjaci u Crnoj Gori kasne dvije godine za svojim vršnjacima u pogledu nivoa znanja i vještina koje su stekli.

„Drugi prioriteti tiču se smanjivanja nasilja, naročito nasilja u porodici, kao i ostvarivanja prava svakog djeteta na zdravlje, posebno u oblasti imunizacije, ne samo protiv COVID-a-19, već i protiv drugih dječjih bolesti poput malih boginja. Takođe, zaštita mentalnog zdravlja postala je još važnija tokom pandemije COVID-a-19, koja je imala snažan psihološki uticaj na djecu, mlade i porodice“, kazao je Santander. 

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE