Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Душко Марковић на Цетињу: 30. августа су избори за очување Црне Горе против исте идеологије која је нашу земљу поништила 1918.

Премијер Душко Марковић на Цетињу: 30. августа су избори за очување Црне Горе против исте идеологије која је нашу земљу поништила 1918.
Датум објаве: 26.08.2020 19:26 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је поподне да се 30. августа одлучује о одбрани Црне Горе која је нападнута од исте националне политике која је нашу земљу поништила 1918. године.

„30. августа ми имамо једноставан избор. Ми више не одлучујемо ни о ДПС-у ни о било којој другој странци нити о томе која ће влада вршити власт у име грађана у наредне четири године. То је само формализација, или административни поступак након пребројаних гласова. Као 2006. када нам је сваки глас био важан за обнову државности 30. августа је сваки глас важан за очување наше државности, за одбрану Црне Горе јер ће она 30. августа бити нападнута. Она се напада ових дана од оних истих који је нијесу жељели 2006. и чију су преци поништили Црну Гору 1918. године“ – казао је Премијер на састанку са младима на Ивановим Коритима.

Предсједник Владе Црне Горе је поменуо 28. август 2010. када је Црна Гора доживјела огромну међународну афирмацију да би осам година након тога нестала од оних које смо бранили 1916. на Мојковцу.

Црну Гору не морају вољети али ће је морати поштовати

Премијер је казао да 30. августа наспрам себе имамо исту политичку и националну идеологију као и раније, политику и идеологију која даје примат једном народу, и једној вјери.

„То у Црној Гори није могуће. То може бити само ако нема Црне Горе. То значи да нема грађанске, вишевјерске, вишенационалне, вишекултурне Црне Горе. То је Црна Гора нестабилна, Црна Гора у сукобима, сиромашна Црна Гора, туђа Црна Гора. А ми грађани ћемо живјети без својега ја, без своје слободе и права да одлучујемо о својој судбини“- казао је Премијер.

Предсједник Владе Душко Марковић је рекао да вјерује да ће та политика 30. августа, на дан избора показати сву рогобатност и сав свој грађански и политички примитивизам.

„Али вас увјеравам да су институције већ данас спремне, да безбједносне институције знају шта они раде и на шта су спремни. И да ћемо им 30. августа на то одговорити жестоко. Након пребројаних гласова констатовати убједљиву побједу Црне Горе, не нас појединачно, а након тога у Црној Гори за њих никад више неће бити исто. Мораће је поштовати ако је неће вољети. Српска православна црква и њени свештеници ће се вратити у манастире и цркве. Неће их бити више у политичким поворкама. Неће их бити за микрофоном гдје проклињу наше очеве, наше ђедове, нас саме и нашу дјецу. То се нигдје у свијету не ради у XXИ вијеку. Нажалост то се у Црној Гори ради. И то ћемо истрпјети до 30. августа. Након тога то се више неће толерисати. Закон и правни поредак ће једнако важити како за нас тако и за Амфилохија и за Бацковића и за све друге. А оне који проклињу Црну Гору и желе да је сахране отворићемо границе јер немају овдје утемељења и вратићемо их њиховим кућама одакле су дошли. Нека уређују на такав начин њихове домове, њихову земљу, а Црну Гору ће препустити нама који је волимо и који је поштујемо“ – казао је премиер Душко Марковић.

Све што радимо је за слободну државу и младе

Предсједник Владе Црне Горе је рекао да је све што је чинила и што чини ова генерација политичара усмјерено ка будућности Црне Горе и младима.

„Сви наши напори у посљедњих тридесетак година били су усмјерени да створимо услове за квалитетан живот у Црној Гори и створимо амбијент у којем ћемо заједно уз наше разлике као вриједности градити квалитетнију будућност за сваког појединца, његову породицу и много бољи стандард. Одлучили смо да се отргнемо од балканског беспућа и 2006. кренули у обнову црногорске државности. Знали смо да је једини пут да на темељима нове, савремене и европске Црне Горе градимо квалитетнију будућност од оне коју смо имали тада. Државу смо трајно ставили на европски и евроатлантски пут. Вјерујем да је то највеће остварење Црне Горе у њеној новијој историји. То остварење треба да буде најчвршћи темељ наше перспективе. Мислили смо тада, 2006. да Црна Гора неће више бити излагана опасностима да изгуби свој идентитет и да јој слобода буде под знаком питања, а да наша права не буду апсолутна и једнака правима свих људи на планети у свакој развијеној и слободној држави“ – казао је премијер Душко Марковић.

Од 2017. у НАТО-у, у мандату идуће Владе у ЕУ

Предсједник Владе је подсјетио да је Црна Гора од 2017. године чланица НАТО-а и да је наредни циљ Европска унија.

„Ако наша политичка партија, а сасвим сам сигуран да хоће, буде одлучујуће креирала и утицала на састав и приоритете нове Владе Црна Гора ће бити прва наредна чланица Европске уније. Ми ћемо у наредне четири године затворити преговоре са ЕУ и започети процес формализације чланства. То је за вас, младе људе, највећа потреба. Не зато што ћемо бити чланица ЕУ него зато што ћемо бити дио јединственог европског континента са свим оним потенцијалима и вриједностима које савремена Европа има. Дакле свако од нас ће бити слободан да се у било којем тренутку и из било које своје потребе нађе на било којој тачки европског континента као црногорски и европски грађанин. Имаће прилику да свој лични, грађански и сваки други потенцијал у таквом заједничком европском простору претвара у своје добро и добро своје породице. Ова генерација политичара неће имати велике бенефите од тога чланства. Али ви, млади људи и они који ће доћи послије вас ће имати јединствену прилику да буду дио најразвијенијег друштва и да из тог потенцијала црпимо сваки бенефит за нас и за нашу државу“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је током радне посјете Цетињу обишао и градски стадион у изградњи.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ