Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Марковић представио ИИИ пакет Владиних мјера подршке грађанима и привреди: Након 280 мил. у првом, и 40 мил. у другом пакету, трећи пакет подршке вриједан је 1,22 милијарде еура

Премијер Марковић представио ИИИ пакет Владиних мјера подршке грађанима и привреди: Након 280 мил. у првом, и 40 мил. у другом пакету, трећи пакет подршке вриједан је 1,22 милијарде еура
Датум објаве: 23.07.2020 16:16 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу Доwнлоад Доwнлоад


Предсједник Владе Душко Марковић саопштио је да је Влада усвојила трећи пакет економских мјера подршке грађанима и привреди за ублажавање посљедица пандемије коронавируса вриједан 1,22 милијарде еура који покрива период од четири године.

„Пандемија коронавируса, поред здравствене, узроковала је и економску кризу глобалних размјера, чији се негативни утицај не може прецизније процијенити, нити се нажалост данас назире њен крај. Након што смо веома успјешно савладали изазове на самом почетку епидемије, и у првим данима њене појаве реаговали адекватним мјерама економске подршке привреди и грађанима, имплементирајући их током првог и дугог квартала, наше очекивање је било да ћемо трећи пакет мјера ипак донијети у повољнијем амбијенту од данашњег. Први пакет мјера износио је 280 милиона еура и доминантно се односио на одржавање текуће ликвидности, те подршку најугроженијим категоријама становништва. Други сет мјера креиран је у правцу очувања радних мјеста и стварања претпоставки за бржи опоравак наше економије. За то смо само до Јуна издвојили око 40 милиона еура. Већ у току имплементације свих ових активности, били смо свјесни чињенице да тренутак који живимо превазилази домете интервентних мјера које су на сличан начин спровеле и многе друге државе. Увидјели смо и да нам је глобална економска ситуација наметнула још већу и захтјевнију обавезу – обавезу одговорног, промишљеног и дугорочног приступа у економији и развоју. Због тога ће трећи пакет економских мјера, који се припрема већ мјесецима, износити 1,22 милијарде еура“ – саопштио је Премијер на конференцији за медије одржаној непосредно након што је Влада усвојила трећи пакет мјера.

Издвајања уз стабилност финансијског система

Предсједник Владе је рекао да је не мање важно да ћемо до оволике суме новца и издвајања доћи на фискално одржив начин, не угрожавајући стабилност финансијског система.
„Да би се овако планирана економска стратегија спровела у дјело, Влада је припремила цијели спектар законодавних интервенција. Он подразумијева доношење два нова закона: Закон о иновационој дјелатности; Закон о подстицајним мјерама за развој истраживања и иновација; Али и суштинске интервенције у смислу измјена и допуна још два важна законска текста: Закона о порезу на додату вриједност, и Закона о енергетици“ – казао је премијер Душко Марковић.

Сигурност за запослене, пензионере, кориснике социјалних давања и све грађане

Предсједник Владе је истакао да ће се мјере, или боље рећи нова економска стратегија – протезати у периоду од четири године, чиме ћемо обезбиједити извјесност и предвидивост за нашу привреду, компаније и предузетнике, а сљедствено томе – и сигурност за запослене, пензионере, кориснике социјалних давања, и све наше грађане.

Трећи пакет мјера обухватиће, саопштио је Премијер, одређене краткорочне, и посебно дугорочне мјере.

Намјена краткорочних мјера је да обезбиједе:

- Подршку сектору туризма у износу од 83.350.000 еура;
- Подстицај пољопривреди и рибарству за реализацију инвестиција у укупном износу од 89,4 милиона еура;
- Унапређење конкурентности привреде и то кроз 17 програмских линија и давањем 10 милиона еура бесповратних средстава само у 2020. години!
- Подршку привреди кроз субвенционисање зарада укључујући туризам у укупном износу од 16,2 милиона еура!
- Подршку најугроженијим категоријама становништва у износу од 1,8 милиона еура!

„Дакле, у оквиру интервентног приступа поново ћемо субвенционисати зараде и сачувати наше запослене, репрограмирати кредите и смањити стопу ПДВ-а са 21% на 7% на припремање и услуживање хране и безалкохолних пића у свим угоститељским дјелатностима и то на период од годину дана“ – казао је премијер Душко Марковић.

По 200 еура за најрањивије категорије, 13% повећање најнижих пензија ретроактивно од 1. јануара

Предсједник Владе је рекао да је, уважавајући потребе најрањивијих категорија грађана, предвиђена и новчана помоћ са по 200 еура за кориснике материјалног обезбјеђења породица, и кориснике материјалног обезбјеђења бораца.

„Поред тога Влада ће предложити амандман на Закон о измјенама и допунама закона о пензијском и инвалидском осигурању којим ће се обезбиједити корисницима најниже пензије да им се планирано повећање од 13% ретроактивно исплати од 1. Јануара 2020. године. Вјерујемо да ће поменуте мјере, иако методолошки краткорочне, уз бројне друге које их прате, постићи ефекат који се од њих очекује у брзом року“ – саопштио је Премијер.

Дугорочне мјере за развој туризма, ИТ сектора, пољопривреде, робарства, енергетике и саобраћаја

Предсједник Владе је представио дугорочне мјере наводећи да је ријеч о Владиној стратешкој визији подршке свим гранама економије.

Те мјере су, рекао је Премијер, намијењене:

- Развоју информационих технологија са амбицијом прерастања овог сектора у ИТ индустрију.
- Туризму као стратешкој привредној грани
- Пољопривреди и рибарству
- Енергетици и
- Саобраћају.

Предсједник Владе је казао да је очигледно да дугорочне мјере треба да остваре ефекат у свим оним гранама гдје нова реалност намеће и потребу новог и посебно подржаног економског модела.

„Због тога је трећи пакет на средњи и дужи рок препознао простор за брз и фокусиран развој, заснован на постигнутим резултатима, испробаним искуствима, и платформи стављања постојећих и издашних ресурса у функцију одрживог развоја. У овом дијелу посебно смо препознали важност улагања у области информационих технологија, гдје смо за подстицаје намијенили око 30 милиона еура. Ипак, осим развојних могућности у свим областима које нам то нуде, препознали смо још једно поље на којем је неопходно дјеловати истовремено. То је неопходност рационализације и смањења непродуктивних трошкова“ – саопштио је Премијер.

Пројектована стратешка улагања и експанзивна буџетска потрошња која има развојни карактер, на другој страни треба да буде праћена штедњом и рационализацијом онамо гдје текућа потрошња представља баласт и не пружа нову вриједност или развојну могућност.

Предсједник Владе је казао да пројектована стратешка улагања и експанзивна буџетска потрошња која имају развојни карактер, и да на другој страни треба да буду праћене штедњом и рационализацијом онамо гдје текућа потрошња представља баласт и не пружа нову вриједност или развојну могућност.

Због тога ће, казао је премијер Душко Марковић, трећи пакет обухватити и:

- Смањење текуће неинвестиционе потрошње у обухвату од додатних 10% код свих буџетских корисника и државних фондова. Овдје ће под посебном пажњом бити рационализација буџетске позиције – Остала лична примања !
- Смањење возног парка у јавној администрацији, ограничавање броја корисника који имају право ка коришћење службених возила, као и продају дијела возног парка!
- Рационализацију зарада у предузећима са државним власништвом.

Наша је обавеза да претворимо изречено у дјело као нову вриједност за ЦГ и све грађане

Премијер Душко Марковић је казао да Влада сматра обавезом да осигура економску и финансијску стабилност, и материјалну сигурност сваког појединца уз обезбијеђен инфраструктурни и свеукупни развој, и даљи раст наше економије.

„Због тога нијесмо остали на приступу неких других економија и економских доктрина, које своје планове и интервенције планирају на кратак рок. Ми смо стабилност и сигурност у овој најважнијој друштвеној области поставили на рок од наредне 4 године, са улагањем милијарду и двјеста двадесет милиона еура у сопствени развој и одрживост, стварајући на тај начин обавезу и за нову Владу. Од такве обавезе ми нећемо бјежати, као ни од одговорности и посвећености да све ово о чему ће детаљније говорити колеге министри, претворимо у дјело, у нову шансу и нову вриједност за нашу Црну Гору, за сваког појединца и његову породицу“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић представљајући јавности ИИИ пакет економских мјера подршке грађанима и привреди у превладавању посљедица пандемије

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Брошура – ИИИ пакет економских мјера