Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Марковић разговарао са амбасадором Оравом

Премијер Марковић разговарао са амбасадором Оравом
Датум објаве: 25.06.2020 19:25 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Душко Марковић разговарао је данас са шефом Делегације Европске уније у Црној Гори Аивом Оравом о актуелној ситуацији поводом нереда у Будви и више црногорских општина.

Премијер је осудио нападе на припаднике Управе полиције као директан покушај урушавања демократских вриједности и угрожавања мира и безбједности наших грађана. Подсјетивши да је реакција надлежних органа на такво понашање уставна дужност и обавеза полиције, подвукао је да ће, као и увијек до сада, сви евентуални случајеви прекорачења полицијских овлашћења бити хитно испитани и адекватно санкционисани.

Предсједник Марковић је још једном истакао отвореност Владе за политички дијалог и договор у сусрет предстојећим парламентарним и локалним изборима који треба да се одвија у институцијама система, а не на улици. 

„Црногорске институције су способне да на адекватан и легалан начин одговоре на све изазове, у складу са принципима демократије и владавине права. Као лидер у процесу ЕУ интеграције, Црна Гора поштује европске вриједности и стандарде и без обзира на овакве и сличне изазове, наставиће са својом проевропском и реформском политиком, као одговаран партнер ЕУ“, казао је Премијер.

Предсједник Владе је закључио да је у најбољем је интересу Црне Горе и свих њених грађана да се и ови избори спроведу на фер, миран и демократски начин и Влада ће учинити све у оквиру својих надлежности да допринесе таквом амбијенту.

Амбасадор Орав је изразио забринутост у вези са растућим тензијама у Будви и њиховим посљедицама у осталим општинама. Позвао је све политичке актере на смиривање тензија и на ефикасну истрагу потенцијалне несразмјерне употребе силе од стране полиције.

Шеф Делегације ЕУ је подсјетио и на позив Брисела да сви политички актери покажу уздржаност и поштовање владавине права, као и да се уздрже од једностраних радњи и одлука.

Амбасадор Орав је посебно истакао важност стварања атмосфере која омогућава искрен политички дијалог, као и мирно и уредно спровођење предстојећих парламентарних и локалних избора. 

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ