Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Predsjednik Vlade na Premijerskom satu: Više od 8 miliona eura donirano je za borbu protiv koronavirusa, doprinos nije bio samo materijalni

Predsjednik Vlade na Premijerskom satu: Više od 8 miliona eura donirano je za borbu protiv koronavirusa, doprinos nije bio samo materijalni
Datum objave: 27.05.2020 13:30 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Duško Marković je saopštio na Premijerskom satu da je u protekla dva i po mjeseca više od pet hiljada pojedinaca i kompanija doniralo novac za borbu protiv koronavirusa te da je na računu Nacionalnog koordinacionog tijela od 19. marta, kada je račun otvoren, do jutros u 09:00 sati uplaćeno više od osam miliona eura.

Odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba Demokratskog fronta o tome koliko novca je donirao predsjednik Crne Gore Premijer je rekao da mnogim donatorima ne znamo imena i adrese te da doprinos našoj zajedničkoj borbi nije bio samo materijalni.

„Građani Crne Gore odgovorili su trenutku i izazovu i na mnoge druge načine. Niko od njih nije uslovljavao taj doprinos ličnom promocijom ili pojedinačnom zahvalnošću, pa su imena nekih ostala bez medijske afirmacije. Ali nijesu ostala bez naše zahvalnosti i pamćenja. Dakle, veliki broj građana odlučio se za anonimnu podršku. Primjera radi, preko 50% donatora koji su pomoć uputili preko portala www.coronainfocg.me, nije željelo da svoje ime stavi u prvi plan. Jer im je u prvom planu Crna Gora i njeno dobro! Riječju: pomogli su svi, poslaniče Kneževiću, koliko su mogli ili koliko su smatrali da treba. Naše je bilo da u ime onih koji su pomoć uplatili, i u ime građana koje predstavljamo, pomoć iskoristimo namjenski. To smo i učinili, i pomoć će biti usmjerena zdravstvenom sektoru i dugoročnim potrebama jačanja medicinskih kapaciteta, prvenstveno radi izgradnje neophodnih klinika. Dakle – usmjerena građaninu i očuvanju njegovog zdravlja. I konačno, poslaniče Kneževiću, vjerujem da Vi kao osvjedočeni humanista prije svega, a i vrstan poznavalac jezika – znate smisao riječi donacija. To je nadasve lični čin! Stoga meni ne pada napamet da Vas pitam recimo koliko ste Vi novca donirali za borbu naše države protiv Koronavirusa. Koliko je donirala Vaša porodica ili rođaci? Ili bilo kojeg poslanika u ovoj sali, ili bilo koga drugog u Crnoj Gori i van nje – zaista mi ne pada na pamet da pitam da li je i koliko novca donirao. To bi zaista izlazilo iz okvira učtivosti i vaspitanja“ – kazao je predsjednik Vlade. Dodao je da svi donatori „imaju isto ime i prezime: humani ljudi, i ljudi velikog srca“.

„Humanost je u nama i ličnom činu, bez udaranja u talambase i samoreklamiranja. Tako to barem ja doživljavam“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE