Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Марковић се обратио јавности: ЦГ је изложена бруталном нападу, Влада ће извршити уставну дужност и одбранити националне интересе

Премијер Марковић се обратио јавности: ЦГ је изложена бруталном нападу, Влада ће извршити уставну дужност и одбранити националне интересе
Датум објаве: 14.05.2020 15:55 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је да је у протекла два дана у више наших градова дошло је до масовног кршења здравствених наредби и мјера, да је Црна Гора изложена бруталном нападу који може имати несагледиве посљедице по здравље грађана и да ће Влада извршити своју уставну дужност и одбранити националне интересе.

„У претходна два дана у више наших градова дошло је до масовног кршења здравствених наредби и мјера које су прописали надлежни органи за сузбијање епидемије коронавируса. Све што смо постигли за три мјесеца преданог рада и заједничких одрицања, сада је доведено у питање. Страхујемо да бисмо за десетак дана могли поново да се нађемо у истој ситуацији у којој смо били прије два мјесеца, са великом опасношћу и посљедицама по здравље и животе свих вас. Нема разумног објашњења, нити оправдања, за овакво понашање и његове актере! Више припадника полицијских снага је, штитећи закон, ред и мир, нападнуто и повријеђено од стране екстремиста“ – казао је предсједник Владе у обраћању јавности.

Премијер Душко Марковић је рекао да је позадина свега што се догађало у нашим градовима прексиноћ и синоћ наводна вјерска потреба једног броја вјерника Српске православне цркве у Црној Гори, која је позвала грађане на јавно окупљање иако су она забрањена у интересу јавног здравља.

„И то не само код нас него у свим земљама које штите здравље свог становништва од коронавируса. Свједочимо још једној грубој политичкој деструкцији усмјереној против државе, њених институција. Свједочимо понашању које угрожава јавно здравље, а све под плаштом одбране вјерских права и слобода. Свједочимо и беспризорним позивима из скупштинских клупа, да се крше здравствене мјере, без обзира што се тиме угрожавају ваши животи. Све ово се догађа у вријеме незапамћене здравствене и економске кризе, у тренуцима кад се држава суочава са многим изазовима да сачува оно највредније - човјека и његово здравље“ – казао је предсједник Владе.

Премијер је рекао да свједочимо и пријетњама из политичких странака да ће блокирати државу и живот у њој.

„Нити би им то било први пут, нити би институцијама било први пут да од таквих насртаја бране и одбране уставни поредак, мир и безбједност грађана и државе“ – поручио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Премијер је подсјетио да Влада поштује и право и потребу испољавања вјере и обиљежавања вјерских празника те да је то потврђено и одлуком Националног координационог тијела.

„Испоштовали смо све договорено у непосредном разговору који сам имао са митрополитом Амфилохијем, на његову иницијативу, и обезбиједили 3.000 заштитних маски за вјернике - показујући и разумијевање, али и бригу за здравље вјерника и свештенства. Ми смо своју обавезу из тог договора, и професионалну и људску, испоштовали. И због дате ријечи, али и због специфичне природе вјерских слобода и жеље да се оне испоље баш на празник Светог Василија Острошког“ – казао је Премијер.

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је рекао да се ваља заједнички сјетити и и свих других грађана - и њихових потреба, и ограничених права и слобода зарад заштите живота и здравља свих нас.

„Колико је наших грађана који нијесу отишли на хитне операције, лијечења и прегледе у здравствене центре у земљи или иностранству; Колико је оних који нијесу обишли своје родитеље, своју дјецу или унучад, болесне или беспомоћне чланове својих породица; Колико је наших младих људи и њихових фамилија који су отказали свадбена и друга весеља, и свечаности поводом рођења дјеце; Колико је наших грађана који су своје ближње, једном за свагда, сахранили без традиционалног спровода и испраћаја; Колико је цијелих градова, насеља и села, и људи у њима, било стављено у карантин и изоловано од свијета? Имају ли ти људи своје потребе и своју слободу, једнаку оној коју себи дају црква и вјерници у оквиру својих потреба“ – казао је Премијер.

Предсједник Марковић је казао да смо током епидемије у нашој земљи регистровали сваког дана нове примјере и чојства и јунаштва, увиђали да су идеолошке и националне разлике никад мање; да је однос политичких партија и осталих чинилаца јавног живота одговоран и патриотски.

„Зашто у томе није истрајала и Српска православна црква у Црној Гори? Зашто је јуче и прекјуче њен интерес супротстављен интересу грађана, а подударан неким другим интересима“ – рекао је предсједник Владе.

С друге стране, Влада је – додао је Премијер – показала да су животи и здравље становништва њен примарни интерес. И да је материјална сигурност сваког грађанина и његове породице такође наша брига и обавеза.

„Ријечју: ми смо сав свој потенцијал, стручни и финансијски, и све институције без изузетка - ставили у функцију здравствене заштите грађана, њихове материјалне сигурности и њиховог грађанског достојанства. Без разлике или дијељења по било којем основу, са мјерама једнаким за све! Зато данас и свакога дана закон мора бити једнак за све. Ми смо дужни да служимо својој држави, а не туђој. Ми бранимо наше достојанство и наше националне интересе и нећемо их подредити туђим. То је обавеза сваког државног органа и сваке институције за спровођење закона. То је уставна дужност Владе коју ћемо извршити. Црна Гора се не мора вољети, али се мора поштовати! Због тога је неопходно да и даље будемо одговорни, да се вратимо радним мјестима и својим имањима - како бисмо у незапамћеној економској кризи стварали за наше породице и државу. Надам се да ово може бити заједнички интерес и цркве и њених вјерника. Да је вјечна Црна Гора“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић у обраћању јавности.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ