Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković sa uglednim ekonomistima: Vladine ekonomske mjere pravovremene, odmjerene i odgovorne

Premijer Marković sa uglednim ekonomistima: Vladine ekonomske mjere pravovremene, odmjerene i odgovorne
Datum objave: 13.04.2020 16:45 | Autor: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković razgovarao je danas sa uglednim crnogorskim ekonomistima i profesorima Veselinom Vukotićem, Božom Mihailovićem, Igorom Lukšićem, Gordanom Đurović, Anđelkom Lojpurom, Nikolom Milovićem i Vasilijem Kostićem o predlogu mjera Vlade u cilju pružanja podrške privredi, zaposlenim i socijalno ugroženim građanima, sa posebnim akcentom na buduće aktivnosti u cilju oporavka i daljeg razvoja ekonomije.

Učesnici sastanka su u potpunosti podržali Vladine ekonomske mjere ocijenivši ih pravovremenim, odmjerenim i odgovornim. Pozitivnim smatraju i to što su mjere oročene i precizno usmjerene na one kojima je podrška sada najpotrebnija, vodeći računa o održivosti javnih finansija.

Na višečasovnom sastanku je razgovarano o srednjoročnim i dugoročnim mjerama za podsticanje razvoja i očuvanje standarda građana. Sagovornici su se saglasili da će u narednom periodu važnu ulogu u održavanju likvidnosti realnog sektora imati bankarski sistem i Investiciono-razvojni fond. Zajednički je konstatovana i potreba vizije održivog razvoja u budućnosti, zasnovana na nauci, inovacijama i digitalizaciji kao ključnim preduslovima daljeg napretka.

Premijer Marković je kazao da država predano radi da bi odgovorila izazovima koje je pandemija koronavirusa stavila pred Crnu Goru, ali i cio svijet, te kako bi čuvajući zdravlje građana omogućila i određen stepen ekonomske aktivnosti i stvorila pretpostavke za adekvatan oporavak crnogorske ekonomije.

„Dragocjen nam je vaš pristup i sugestije za kreiranje budućih mjera koje će podstaći razvoj crnogorske ekonomije i na nov i inovativan način. Ova situacija nam je pokazala da naša administracija može biti efikasna, da u institucijama imamo kvalitet i da su one održive“, kazao je predsjednik Marković.

Ugledni crnogorski ekonomisti su na poziv premijera pokazali spremnost da u punom kapacitetu pomognu svojim sugestijama i konkretnim predlozima za donošenje adekvatnih mjera u cilju bržeg oporavka i stavarnja podsticajnog poslovnog ambijenta kao preduslova daljeg razvoja.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, ministar finansija Darko Radunović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE