Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Sastanak Marković-Mekluni: Crna Gora pokazala sposobnost upravljanja rizikom epidemije koronavirusa

Sastanak Marković-Mekluni: Crna Gora pokazala sposobnost upravljanja rizikom epidemije koronavirusa
Datum objave: 20.03.2020 17:22 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je pokazala regionalno i šire liderstvo kad je u pitanju odgovor na globalnu opasnost koja prijeti usljed širenja koronavirusa. „Vaše djelovanje na dva kolosijeka, kroz odlučne zdravstveno-bezbjednosne mjere i kroz odmjerene ekonomske mjere i preporuke, zaslužuje poštovanje“ – ocijenila je stalna koordinatorka UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni na sastanku sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

Premijer Marković je kazao da solidarnost neupitno stanuje u Ujedinjenim nacijama, kao i ostale univerzalne vrijednosti koje služe dobrobiti čovječanstva. Ovo je prilika da ih osjetimo na konkretnoj opasnosti, a Crna Gora će ih uvijek i u svakoj situaciji slijediti.

Fiona Mekluni i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović su kazale na sastanku da sistem UN u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koja je lider u odgovoru na ovu pandemiju, stoji na raspolaganju Crnoj Gori za ekspertsku i svaku drugu vrstu pomoći. U tom kontekstu, potrebno je što prije donijeti odgovarajući nacionalni Plan za pripravnost i odgovor u skladu sa pravilima UN, kako bi naša zemlja mogla koristiti benefite resursa SZO i ostalih međunarodnih organizacija za pomoć u borbi protiv epidemije i saniranju njenih socijalnih i ekonomskih posljedica.

Predsjednik Vlade ocijenio je da je Crnoj Gori potrebna ekspertiza, analitika i znanje koje nude UN i SZO, ali da ovaj trenutak podrazumijeva i konkretnu finansijsku i materijalno-tehničku pomoć, koju će Crna Gora na najbolji način koristiti. Marković je dao nalog da se formira operativno multiresorsko tijelo koje će pripremiti nacionalni Plan i kandidovati ga preko kancelarije SZO, a zbog značaja tog Plana, tijelom će rukovoditi potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE