Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Састанак Марковић-Меклуни: Црна Гора показала способност управљања ризиком епидемије коронавируса

Састанак Марковић-Меклуни: Црна Гора показала способност управљања ризиком епидемије коронавируса
Датум објаве: 20.03.2020 17:22 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Црна Гора је показала регионално и шире лидерство кад је у питању одговор на глобалну опасност која пријети усљед ширења коронавируса. „Ваше дјеловање на два колосијека, кроз одлучне здравствено-безбједносне мјере и кроз одмјерене економске мјере и препоруке, заслужује поштовање“ – оцијенила је стална координаторка УН у Црној Гори Фиона Меклуни на састанку са предсједником Владе Душком Марковићем.

Премијер Марковић је казао да солидарност неупитно станује у Уједињеним нацијама, као и остале универзалне вриједности које служе добробити човјечанства. Ово је прилика да их осјетимо на конкретној опасности, а Црна Гора ће их увијек и у свакој ситуацији слиједити.

Фиона Меклуни и шефица Канцеларије Свјетске здравствене организације у Црној Гори Мина Брајовић су казале на састанку да систем УН у сарадњи са Свјетском здравственом организацијом, која је лидер у одговору на ову пандемију, стоји на располагању Црној Гори за експертску и сваку другу врсту помоћи. У том контексту, потребно је што прије донијети одговарајући национални План за приправност и одговор у складу са правилима УН, како би наша земља могла користити бенефите ресурса СЗО и осталих међународних организација за помоћ у борби против епидемије и санирању њених социјалних и економских посљедица.

Предсједник Владе оцијенио је да је Црној Гори потребна експертиза, аналитика и знање које нуде УН и СЗО, али да овај тренутак подразумијева и конкретну финансијску и материјално-техничку помоћ, коју ће Црна Гора на најбољи начин користити. Марковић је дао налог да се формира оперативно мултиресорско тијело које ће припремити национални План и кандидовати га преко канцеларије СЗО, а због значаја тог Плана, тијелом ће руководити потпредсједник Владе Милутин Симовић.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ