Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković: Zakon o slobodi vjeroispovijesti mora biti jednak i primjenivati se na sve

Premijer Marković: Zakon o slobodi vjeroispovijesti mora biti jednak i primjenivati se na sve
Datum objave: 11.03.2020 12:17 | Autor: Kabinet predsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore vodi dijalog sa Srpskom pravoslavom crkvom oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti vezano za pitanja za koja crkva ukazuje da su problematična, a ne oko toga da li ćemo primjenjivati Zakon, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

„Dijalog se ne vodi da biste nekom obezbijedili privilegovan status u pravnom sistemu. Zakon se mora primjenjivati na sve, biti jednak za sve. To nije moja ili pozicija ove Vlade, to je Ustavno određenje“, rekao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije o autoputu.

On je dodao da su Srpska pravoslavna crkva i njene eparhije u Crnoj Gori do sada bile izvan zakona, a da razloga za to postoji više i stoga nije ni čudo zbog čega ovako tvrdo brane svoju poziciju.

„Ali paralelno sa dijalogom, Zakon se mora primjenivati na sve i dobro je da smo na tom putu primjene zakona i poštovanja zakona pa i kada je u pitanju SPC. Samo za 62 službenika koja su prijavili ovih dana Poreskoj upravi naknadno, kao rezultat institucionalne kontrole, duguju državi odnosno trezoru preko dva miliona eura poreza i doprinosa“, rekao je premijer Marković.

Odgovarajući na pitanja novinara o legitimnosti predstojećih lokalnih izbora u Tivtu s obzirom na najavu nekih opozicionih partija da neće učestvovati na njima, premijer Marković je kazao da će u Tivtu izbora biti i da će oni biti demokratski.

„Postoje svi uslovi da se oni sprovedu na zakonit način i da iskažu realnu i stvarnu volju građana Tivta. Tivat je danas mjesto u kojem se dobro živi, u kojem je najveći standard u Crnoj Gori, mjesto koje se prepoznaje na turističkoj i investicionoj mapi svijeta. Dakle, građani mogu komotno i bez opterećenja da glasaju i odluče ko će dalje voditi Tivat putem razvoja kao i do sada“, rekao je predsjednik Vlade.

On je dodao da mislim da će dio opozicije da učestvuje na tim izborima kao i da postoje informacije da će nezadovoljstvo ovakvom reakcijom opozicije građane Tivta usmjeriti na formiranje neke građanske liste.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE