Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Марковић и предсједништво ЦАНУ сагласни: Секуларна и грађанска држава и њена култура кључни су елементи заједничког рада на даљем европском напретку ЦГ

Премијер Марковић и предсједништво ЦАНУ сагласни: Секуларна и грађанска држава и њена култура кључни су елементи заједничког рада на даљем европском напретку ЦГ
Датум објаве: 09.03.2020 17:32 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић разговарао је данас у оквиру иницијативе Савез за Европу са Предсједништвом Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ) на челу са предсједником, академиком Драганом К. Вукчевићем.

Секуларна и грађанска држава и њена култура кључни су елементи на којима треба заједнички да раде Влада и ЦАНУ у даљем европском напретку Црне Горе – закључено је на састанку.

Констатовано је да Црна Гора у Европу улази са својим вишевјековним континуитетом и идентитетом мултикултурне и мултиконфесионалне државе. „У том контексту, континуитет нашег политичког и друштвеног система подразумијева даље јачање институција и њихову надоградњу, чему је Влада посвећена“ – казао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је рекао да међу кључним институцијама које треба да обезбиједе остваривање наших развојних и европских перспектива препознаје Црногорску академију наука и умјетности.

Предсједништво ЦАНУ је саопштило да у потпуности подржава Иницијативу предсједника Владе и да је Академија вољна и спремна да пружи допринос како би се наша земља квалитетно интегрисала у Европску унију.

Академици су информисали Премијера да је у завршној фази рад на три црногорска лексикона – Лексикону дипломатије, Лексикону ликовних умјетности и Лексикону ботанике и биодиверситета, те да је ЦАНУ започела рад на лексиконима етнологије, црногорских династија и наше привреде.

Састанку су присуствовали, у име Владе и министарка науке Сања Дамјановић и главни преговарач Црне Горе са Европском унијом Александар Дрљевић, а у име ЦАНУ, поред предсједника, и потпредсједници, академици Ђорђе Борозан и Љубиша Станковић, генерални секретар, академик Драган Радоњић, и чланови, академици Милојица Јаћимовић, Зоран Рашовић, Нико Мартиновић и Павле Пејовић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ