Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Марковић у Софији: ЦГ и Бугарска сагласне – интеграција у ЕУ од кључног је значаја за даљу перспективу и демократски развој ЗБ

Премијер Марковић у Софији: ЦГ и Бугарска сагласне – интеграција у ЕУ од кључног је значаја за даљу перспективу и демократски развој ЗБ
Датум објаве: 28.02.2020 12:01 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Црна Гора и Република Бугарска су сагласне у томе да је европска интеграција Западног Балкана од кључног значаја за даљу перспективу његовог бржег економског и демократског развоја. Охрабрени смо тиме што је нова бриселска администрација дала дуго очекивани замах политици проширења указујући да је Западни Балкан стратешки интерес Европске уније – саопштио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у Софији на почетку званичне посјете Бугарској.

Говорећи на заједничкој конференцији за медије са домаћином, предсједником Савјета министара Бојком Борисовим, предсједник Владе Црне Горе је изразио захвалност Влади Бугарске и премијеру лично, на несебичној подршци европским амбицијама наше земље.

„Желим да и овом приликом и на овом мјесту искажем велику захвалност бугарској Влади, бугарском народу и посебно предсједнику Борисову на свеукупној подршци Црној Гори на плану остварења њених кључних спољнополитичких и националних интереса – прије свега наше интеграције у НАТО и наравно у Европску унију. Бугарска и предсједник Борисов су били снажно уз Црну Гору, подржавали нас, преносили своја искуства и вјеровали у наш потенцијал када то и баш није било лако“ – рекао је премијер Душко Марковић. Премијер је посебно нагласио кључну подршку Бугарске нашој земљи током бугарског предсједавања Европском унијом када је захваљујући залагању премијера Борисова лично Јадранско-јонски правац уврштен на листу европских коридора.

Говорећи о нашем процесу европске интеграције предсједник Марковић је рекао да је упознао домаћина са нашим очекивањима да у наредном периоду отворимо једино преостало поглавље – Конкуренција; и да отпочнемо са затварањм сета поглавља за која смо већ постигли интерну спремност. Предсједник Владе је указао да је покренуо дијалог са релевантним политичким и друштвеним актерима у Црној Гори о свим питањима која су у интересу нашег европског пута.

Премијер Бојко Борисов изразио је пуну подршку европској интеграцији Црне Горе и поменуо протесте против Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница: „Осуђујемо све изгреде и вандализме који произилазе из вјерских поворки у Црној Гори. Подржавамо вашу земљу као савезника и пријатеља“ – рекао је премијер Бугарске.

Говорећи о ситуацији у нашем региону премијер Борисов је осудио ставове члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика против званичне посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића тој држави.

„Не могу да разумијем што ми себи радимо“ – рекао је премијер Борисов, а да се са друге стране у нашем региону догађа антиевропско понашање. … Не можеш да говориш искрено да говориш о Европи и о европском јединству, а да предсједнику Црне Горе не допустиш улазак у државу“ – рекао је премијер Борисов додајући да су та реторика и то понашање неприхватљиви.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ