Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer na sastanku sa njemačkim ministrom i privrednicima: Unapređenje odnosa CG i SRNJ nakon sastanka Marković-Merkel osnova za konkretne aktivnosti na jačanju ekonomske saradnje

Premijer na sastanku sa njemačkim ministrom i privrednicima: Unapređenje odnosa CG i SRNJ nakon sastanka Marković-Merkel osnova za konkretne aktivnosti na jačanju ekonomske saradnje
Datum objave: 22.10.2019 14:43 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i njemački ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer zaključili su danas na sastanku u Podgorici da dvije države njeguju otvorene prijateljske odnose bez otvorenih pitanja i da je saradnja naročito uznapredovala nakon prošlogodišnje zvanične posjete premijera Markovića SR Njemačkoj i njegovog sastanka sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel te da sve to predstavlja odličnu osnovu za konkretne korake na daljem snaženju ekonomske saradnje.

Premijer Duško Marković je ocijenio i tokom zvaničnih bilateralnih razgovora i kasnije na sastanku sa njemačkom delegacijom u kojoj su pored ministra Altmajera bili predstavnici Bundestaga, Privredne komore i privrednici, da je ova posjeta značajna i po tome što potvrđuje spremnost SR Njemačke za snažnije prisustvo u Crnoj Gori. U tom kontekstu Premijer je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su njemačke kompanije iz oblasti energetike već aktivne u Crnoj Gori.

Zahvalivši se njemačkoj državi i narodu na podršci Crnoj Gori tokom procesa integracije u NATO te u našoj evropskoj integraciji predsjednik Marković je ocijenio da se naša zemlja tokom protekle nešto više od dvije godine članstva u NATO-u pokazala kao pouzdana saveznica koja odgovorno sprovodi obaveze koje proističu iz članstva.

Ministar Altmajer je, govoreći o Crnoj Gori, rekao na sastanku i ponovio u razgovoru delegacija da Njemačka cijeni lidersku poziciju naše zemlje u procesu evropskih integracija i reformi koje je sprovela, potvrdio dalju podršku našoj evropskoj agendi.

„Mi želimo da Crna Gora postane članica Evropske unije. Mi podržavamo i podržavaćemo taj proces. Potrebno je otvoriti samo jedno poglavlje. Dobro napredujete. To pokazuje da vlada vaše zemlje veoma ozbiljno i sa velikim angažmanom radi na tome da stvori sve uslove za pristup Evropskoj uniji“ – kazao je na sastanku sa privrednicima ministar Altmajer.

Izraženo žaljenje činjenicom da Sjeverna Makedonija i Albanija nijesu sada dobile mogućnost nastavka procesa evropske integracije uz obostranu ocjenu da je politika proširenja Evropske unije i izgledna evropska perspektiva svih država Zapadnog Balkana strateško opredjeljenje obiju država.

Ova posjeta treba da motiviše njemačke investitore ali i nas u CG

Predsjednik Vlade Crne Gore je na sastanku sa delegacijom SR Njemačke ocijenio da posjeta predstavlja mogućnost produbljivanja ekonomske saradnje, ali da isto tako treba da podstakne našu administraciju.

„Vaša posjeta Crnoj Gori je potvrda odličnih bilateralnih odnosa i naše odlučnosti da ih dodatno osnažimo i nadopunimo snažnom ekonomskom saradnjom. Ova posjeta će biti nov podsticaj našoj administraciji, ali i privatnom sektoru da obezbijede sve neophodne uslove kako bi privukli vaše kompanije da više investiraju u Crnu Goru. Sa crnogorske strane ovom sastanku prisustvuju Vladini zvaničnici, predsjednik Privredne komore i predstavnici nekoliko kompanija“ – rekao je predsjednik Marković.

Premijer je informisao goste o uspješnoj ekonomskoj politici Vlade istakavši da je Program ekonomskih reformi rezultirao visokim privrednim rastom, prošle godine među najvišima u Evropi kao i smanjenjem nezaposlenosti za više od 8 odsto. „Ključni sektori koji su doprinijeli ovakvom rastu su turizam, energetika, građevinarstvo i poljoprivreda. … Mi želimo i da na ovaj način Crnu Goru učinimo atraktivnom investicionom destinacijom koja će i njemačkim investitorima obezbijediti poznate i pouzdane uslove poslovanja“ – rekao je Premijer.

Već smo napravili niz koraka na jačanju ekonomske saradnje

Ministar Altmajer je kazao da je njegova posjeta direktni plod dogovora koji je proljetos u Berlinu postigao sa našim premijerom i dodao da savezna kancelarka podržava ovakav pristup prema Crnoj Gori.

Njemački ministar je kazao da je od proljetošnje posjete predsjednika Vlade Berlinu učinjen niz koraka na jačanju saradnje dviju država te da u tom kontekstu naredne godine predstoji i dogovoreni sastanak privrednika u okviru privrednih komora.

„Već sam predložio da sljedeće godine grupa mladih preduzetnika iz Crne Gore posjeti Njemačku. Ja ću ih vrlo rado primiti u Ministarstvu da razgovaramo o budućoj saradnji“ – kazao je njemački savezni ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer.

Njemački privrednici su tokom razgovora izrazili zadovoljstvo prisustvom u Crnoj Gori, ekonomskim parametrima naše zemlje te spremnošću dviju vlada i privrednih komora da intenzivraju ekonomsku saradnju.

Među predlozima koji su upućeni tokom sastanka je i poziv predsjedniku Vlade da posjeti Hamburg te da se razmotri mogućnost otvaranja avionske linije između Crne Gore i tog grada na sjeveru Njemačke.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE