Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković na konferenciji o ranom razvoju djece: Benefite rasta i stabilnosti osjetiće najmlađi

Premijer Marković na konferenciji o ranom razvoju djece: Benefite rasta i stabilnosti osjetiće najmlađi
Datum objave: 22.10.2019 10:22 | Autor: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da moramo razumjeti da obrazovanje ne počinje polaskom djeteta u školu, te da je teško, ako ne i nemoguće nadoknaditi ono što se propusti u prvim godinama života.

„Crna Gora je nepovratno postala dio modernog i naprednog svijeta. Da bi kao društvo opstali u globalnoj utakmici, moramo stvarati uslove da naše buduće generacije ni u čemu ne zaostaju za vršnjacima iz najrazvijenijih društava. A ponajmanje u svom obrazovnom kapacitetu“, kazao je premijer Marković otvarajući konferenciju „Investiranje u rane godine – Konferencija o fiskalnim i administrativnim imperativima za rani razvoj djece“.

Za budućnost našeg društva, istakao je on, vanredno je važno da razumijemo neophodnost višestrukog ulaganja u rani razvoj djece – i kao odgovorno društvo koje prepoznaje izazove vremena koja dolaze; i kao pojedinci i porodice koje imaju obavezu da na najkvalitetniji način pripreme svoju djecu za te izazove.

„Upravo će benefite našeg sadašnjeg rada, a posebno ekonomskog rasta i ukupne stabilnosti crnogorskog društva, u velikoj mjeri osjetiti najmlađa kategorija našeg stanovništva. Nemamo nikakvih dilema da ulažući u njihove prve korake obezbjeđujemo dugoročan i održiv razvoj društva, uspostavljenog na zdravim osnovama“, rekao je predsjednik Marković na konferenciji koju su organizovali UNICEF i UDG.

Premijer je kazao da ćemo u narednom periodu nastaviti da aktivno podržavamo i sprovodimo politike ka ostvarivanju jednakosti, uključivanja i zaštite najugroženijih, a poseban fokus će biti na uspostavljanju sistema praćenja implementacije usvojenih rješenja.

Odnos Vlade i UNICEF-a ocijenio je kvalitetnim i partnerskim i istakao da je doveo do značajnih promjena u društvu u oblasti socijalne politike i dječije zaštite: „To potvrđuju i brojni zajednički projekti koji su rezultirali sprovođenjem reformi u domenu svestrane zaštite djece i mladih, a što se nalazi visoko na agendi prioriteta u radu Vlade Crne Gore“.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE