Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Zasijedao Savjet za NATO: Crna Gora se uspješnim sprovođenjem svih aktivnosti koje proizilaze iz članstva dokazala kao kredibilna i odgovorna saveznica

Zasijedao Savjet za NATO: Crna Gora se uspješnim sprovođenjem svih aktivnosti koje proizilaze iz članstva dokazala kao kredibilna i odgovorna saveznica
Datum objave: 23.07.2019 11:47 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Savjet za NATO danas je, na IV sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, razmotrio set ključnih dokumenata iz minulog perioda, u odnosu na obaveze koje proizilaze iz članstva Crne Gore u Alijansi. Konstatovano je da je Crna Gora postigla značajne rezultate nakon dvije godine članstva i da je, kvalitetnim i pravovremenim ispunjavanjem obaveza u okviru Saveza, potvrdila da je kredibilna i odgovorna saveznica, što je prepoznato od strane svih članica Alijanse.

U okviru razmatranja sprovođenja Političkih prioriteta Crne Gore u okviru NATO-a, Savjet je ocijenio da je uspješno profilisanje naše države u Alijansi kroz implementaciju političkih prioriteta podjednako važno i za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Savjet je razmotrio Izvještaj o sprovođenju NATO vježbe upravljanja krizama - CMX 2019, pri čemu je zaključeno da je, sagledavanjem postojećeg sistema odgovora na krizne situacije i provjerom njegove kompatibilnost s NATO-om, te identifikovanjem nedostataka koje je potrebno otkloniti u narednom periodu, u pripremi vježbe sprovedena veoma efikasna interresorna komunikacija, razumijevanje i poznavanje NATO sistema odgovora na krize, pa se učešće Crne Gore u CMX 2019 može ocijeniti uspješnim.

Na sastanku je razmotren Izvještaj o završetku integracijskog procesa u kojem je je konstatovano da je procjena NATO-a da Crna Gora u ovoj godini može u potpunosti zaključiti proces integracije u svim oblastima jer je dostigla punu integrisanost, dovoljna da na nacionalnom nivou budemo izuzetno zadovoljni dosadašnjim učinkom u kontekstu članstva.

Kao četvrtu tačku dnevnog reda, Savjet je razmotrio Implementaciju Akcionog plana za 2019. godinu Komunikacione strategije za NATO. Zaključeno je da se Strategija uspješno sprovodi, kao i da Komunikacioni tim preduzima sve mjere kako bi se taj proces uspješno nastavio u budućnosti. Na sjednici Savjeta za NATO, pozdravljeno je i uspješno lansiranje kampanje „WeAreNATO“ (Mi smo NATO) koju Crna Gora sprovodi uz podršku partnera iz Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju profilisanja Crne Gore kao uspješne saveznice, kao i u cilju približavanja domaćoj javnosti aktivnosti koje naša država sprovodi kao članica Alijanse.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE