Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Марковић на Самиту 16+1: Сарадња земаља Централне и Источне Европе са Кином је успјешна и значајна

Премијер Марковић на Самиту 16+1: Сарадња земаља Централне и Источне Европе са Кином је успјешна и значајна
Датум објаве: 12.04.2019 13:10 | Аутор: КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Испис Штампај страницу Видео Видео Доwнлоад Доwнлоад


Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу

Сарадњу земаља Централне и Источне Европе са Кином, у оквиру Механизма „16+1“ сматрамо успјешном и значајном и са потенцијалима које треба искористити, казао је предсједник Владе Душко Марковић у Дубровнику.

На Осмом самиту шефова влада НР Кине и земаља Централне и Источне Европе, премијер Марковић је указао на значајне економске параметре развоја и истакао да Црна Гора посвећено испуњава европску агенду те да се налази у одмаклим преговорима о приступању Унији.

„Као земља која приступа ЕУ, са пажњом и уважавањем пратимо и стратешки дијалог и сарадњу између ЕУ и Кине“, рекао је предсједник Владе.

Он је подсјетио да се значајан дио развојне политике Црне Горе заснива на унапређењу инфраструктуре и повезивању, директним страним инвестицијама, развијању енергетике засноване на обновљивим изворима, туризму, пољопривреди, потенцирању развоја малих и средњих предузећа...

„Сарадњу на овим пољима у оквиру 16+1 сматрамо вриједном и значајном“, казао је премијер Марковић.

Говорећи о инфраструктури и повезивању, премијер је акценат ставио на Луку Бар. Потенцијале овог стратешког ресурса Црна Гора жели искористити и ставити на располагање трговинској размјени између Европе и Азије, односно ЕУ и Кине.

„Ова лука представља огромну економску и инвестициону шансу и може бити врло употребљиво поморско и саобраћајно чвориште у остваривању циљева у ономе што смо препознали и у „Дубровачким смјерницама“ - важност иницијативе „Појас и Пут“ и ЕУ Стратегије повезивања Европе и Азије и увећања синергије међу њима“, прецизирао је предсједник Владе Црне Горе.

Осврнуо се и на најзначајнији инфраструктурни пројекат у Црној Гори, и завршетак прве дионице аутопута, коју реализујемо са кинеским партнерима. Премијер је рекао да смо у завршној фази изградње овог сегмента, те да Влада Црне Горе ствара претпоставке за брзи наставак градње аутопута, до границе са Србијом.
       
Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу
     
Упоредо са актуелним радовима на приоритетној дионици, додао је предсједник Марковић, интезивирамо активности у правцу почетка реализације следеће двије дионице за које су већ кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан обезбјеђена бесповратна средства у износу од 5,49 милиона еура. Тај новац је намијењен за припрему идејних пројеката и пратећих елабората утицаја на заштиту животне средине и друштво, и реализација ових активности је у току.

„Нека ово буде позив компанијама из ваших земаља да искажу интересовање за реализацију овог пројекта у партнерству са Владом Црне Горе кроз модел приватно-јавног партнерства, као што имамо и интересовање кинеских компанија, рекао је премијер.
               
Он је захвалио земљама учесницама 16+1 на подршци иницијативи нашег Министарства културе да се испита могућност да у Црној Гори буде отворен 16+1 хаб креативних индустрија.

„Главни циљ ове иницијативе је стварање услова за рад и смјештај умјетника из 16 + 1 земаља, који ће им омогуц́ити да у оквиру својеврсне резиденцијалне платформе, у једном од црногорских градова, у инспиративном амбијенту и атмосфери размјене идеја и сарадње, стварају нове креативне производе“, рекао је премијер Марковић.

Шефови влада држава Централне и Источне Европе и Кине поздравили су досадашњу сарадњу остварену кроз Механизам 16+1 и исказали снажну заинтересованост за наставак и јачање међусобних односа. Посебно је наглашена важност сарадње у области енергетике, инфраструктуре, саобраћаја, туризма као и финансија и дигитализације. Предсједник Државног савјета НР Кине Ли Кећјанг, са којим ће се премијер Марковић састати касније данас, казао је да је потврђена важност сарадње унутар 16+1 а посебно сарадње ЕУ и Кине. Додао је да вјерује да ће сарадња унутар 16+1 допринијети већој равнотежи развоја у Европи те да очекује да ће до наредне године бити остварен циљ у трговинској размјени од 100 милијарди долара.

На скупу је поздрављена Грчка као нова пуноправна учесница Механизма сарадње Кине и Централне и Источне Европе.
          
Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу
    
КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ