Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Предсједник Марковић за Побједу: Нема компромиса око државе

Предсједник Марковић за Побједу: Нема компромиса око државе
Датум објаве: 31.12.2018 10:06 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу Доwнлоад Доwнлоад


Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић казао је интервју за новогодишњи број „Побједе“ да нема компромиса око државе и оних питања која су интерес свих њених грађана. Трасирали смо, истакао је Предсједник, правце развоја који су усмјерени на европски квалитет живота.

„У оној равни у којој се ова два интереса поклапају, престаје свака могућност за компромисе са онима који мисле или прижељкују супротно том интересу Црне Горе и свих њених грађана, без обзира на политичку опредијељеност, националну или вјерску припадност. Кад би било друкчије, онда бисмо говорили о неким туђим и другим вриједностима, а тога у данашњој Црној Гори не може бити“, казао је премијер Марковић.

На питање о друштвеном консензусу унутар Црне Горе и дијалогу, Премијер је казао да је намјера његовог увијек отвореног позива за дијалог да опозиционе субјекте отргнемо од привржености политичкој гетоизацији, која природно не доприноси просперитету друштва и добробити грађана.

„Дакле, позивам их зато што само у институцијама можемо заступати интересе грађана и због тога што сам увјерен да бојкот, без обзира на мотиве, минира политички систем и демократију“, казао је предсједник Марковић.

Ријешили питања значајна за економски напредак

Осврћући се на комплексну политичку ситуацију са почетка мандата Владе, те на потребу суочавања са фискалним изазовима, предсједник Марковић је казао да су остварени резултати на плану консолидације јавних финансија.

„Снажан економски раст од 4,7 одсто у 2017. и 4,9 у првих девет мјесеци 2018. године указују да смо у протекле двије године били успјешни и да смо у великој мјери ријешили суштинска питања од значаја за економски напредак земље“, навео је Предсједник и подсјетио да је повећан број запослених за преко 11.000, да је повећан бруто доходак по глави становника и обезбијеђена стабилност јавних услуга. 

Предсједник је казао и да је за овакве показатеље било важно унаприједити администрацију и институционални систем, уклонити баријере и побољшати бизнис амбијент, а значајан допринос су дали интеграција у НАТО и преговори са ЕУ.

Грађани већ осјећају ефекте снажног привредног раста

На питање када ће обични грађани почети да осјећају позитивне ефекте резултата о којима говори, Премијер је казао да је увјерен да наши грађани већ осјећају ефекте двогодишњег снажног привредног раста.

„Фокус нам је био да ефекте економског раста усмјеримо на даљу изградњу друштвене инфраструктуре и унапређење квалитета јавних услуга и како бисмо побољшали животни стандард грађана. Посебно смо радили на томе да се економски раст рефлектује на повећање запослености, уз очување висине зарада, пензија и социјалних давања у земљи, у времену фискалне консолидације. У томе смо и успјели“, казао је он и додао да квалитет живота не одређује само висина плате.

Предсједник је говорио и бројним другим бенефитима које је остварило на хиљаде грађана кроз бројне подстицаје, на примјер, у образовању и пољопривреди. Казао је да је преко 12.000 ђака, студената или њихових родитеља осјетило конкретне финансијске бенефите у претходне двије године.

Указујући на чињеницу да је агробуџет из године у годину све већи, Предсједник је рекао да имамо на десетине програма и подстицаја за пољопривреднике. Навео је податак да је кроз програме директних плаћања, са око 13 милиона еура подржано око 10 хиљада произвођача.

„У наредне двије године мандата Влада ће радити на стварању предуслова за наставак економског раста и његов још снажнији утицај на повећање запослености и дохотка грађана, односно раст просјечне зараде у земљи и пензије. Пажљиво сагледавамо и могуће начине повећања минималне зараде“, најавио је предсједник Марковић.

Он је говорио и о потреби борбе са сивом економијом и у том контексту најавио измјену више пореских закона али и истакао потребу синергије институција задужених за ову област, дакле инспекција, полиције и тужилаштва.

На путу ка ЕУ важан квалитет, не само брзина

Предсједник Марковић је говорио и о процесу ЕУ интеграцијама и навео да је отварање поглавља „Животна средина“ велики успјех за Црну Гору: „Истовремено и велика обавеза, али и прилика да искористимо своје потенцијале и сачувамо животну средину. То је суштина преговора и приближавања вриједностима Уније“.

Руководимо се, како је казао, квалитетом, не само брзином, али нећемо занемарити ни важност динамике напретка на том путу. Прецизирао је да је отварање поглавља 8 приоритет али и прилика за још снажнији дијалог са Европском комисијом и земљама чланицама о процесу затварања поглавља.

„Сама Европска комисија и земље чланице навеле су 2025. годину као могуће вријеме за ново проширење. Ми ћемо свакако урадити све што је до нас да динамику учинимо што успјешнијом и да овај датум буде реалност“, казао је Предсједник.

Задовољан бројем пријављених бесправних објеката

Одговарајући на питања о легализацији, предсједник Марковић је казао да је задовољан бројем пријављених бесправних објеката. Навео је да крајњи циљ легализације није само пописати бесправне објекте, већ извршити легализацију и наплаћене накнаде за комунално уређење уложити у инфраструктуру.

Истакао је да нова бесправна градња апсолутно неће бити толерисана те да уочавамо да су локалне самоуправе и њихова администрација главна тачка успоравања ових процеса, јер не користе Законом дате могућности.

Улагање у инфраструктуру Аеродрома Црне Горе је услов даљег развоја туризма

На питање да ли ће у наредној години дефинитивно бити дата концесија на Аеродроме Црне Горе те да ли очекује да ће то изазвати кризу коалиционе власти, Премијер је казао да је стање наше инфраструктуре озбиљно ограничење даљем динамичном развоју те да улагање у њу нема алтернативу.

„Посебно немамо времена да арбитрирамо о различитим политичким приступима.У том контексту хитан развој и валоризација аеродрома је нужност, управо зато што близу двије трећине оних који долазе у Црну Гору, долазе преко наших аеродрома. Треба ли нам каква даља елаборација“, навео је Предсједник.

Спекулације о сукобу са предсједником Ђукановићем

Премијер је одбацио наводе о политичким мимоилажењима између њега и предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

„Спекулације на рачун односа између господина Ђукановића и мене нијесу новост. Оне трају онолико дуго колико траје политичка заблуда наше политичке конкуренције о краху Демократске партије социјалиста због унутрашњих сукоба. Видимо да у међувремену снага и утицај ДПС-а расту, а Влада остварује одличне резултате. Међутим, примјећујем у посљедње вријеме да ове спекулације не долазе само од политичке конкуренције, и засноване су на најприземнијим интересима“, навео је Премијер.

    

Служба за односе с јавношћу