Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković na Mirovnom samitu „Nelson Mandela“: Sjećajući se svog prvog slanja vojnika u mirovnu misiju još 1897, CG i danas potvrđuje opredjeljenje da kontinuirano doprinosi svjetskom miru

Premijer Marković na Mirovnom samitu „Nelson Mandela“: Sjećajući se svog prvog slanja vojnika u mirovnu misiju još 1897, CG i danas potvrđuje opredjeljenje da kontinuirano doprinosi svjetskom miru
Datum objave: 24.09.2018 22:17 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Crna Gora potvrđuje svoje opredjeljenje da kontinuirano doprinosi svjetskom miru i jednakosti među ljudima – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković danas u govoru na Mirovnom samitu „Nelson Mandela“ održanom povodom stote godišnice rođenja ovog nobelovca u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

„Crna Gora je tokom raspada Jugoslavije, uprkos izazovima i sukobima u okruženju, sačuvala unutrašnju stabilnost i otvorila svoje granice za stotine hiljada izbjeglih i raseljenih, što je za našu državu koja je multilkulturalna i multietnička tolerantna sredina bio prirodni izbor. Na temeljima ispreplijetanih nacija, vjera, kultura obnovili smo nezavisnost tačno stotinu i devet godina nakon naše prve svjetsku mirovne misije. Posebna mi je čast što danas, na Samitu koji nosi ime Nelsona Mandele, imam priliku da podsjetim da su upravo crnogorski vojnici upućeni na Krit da – kako se tada govorilo – „posreduju i pomirljivo djeluju između kritskih Grka i Turaka“. Crnogorske zastave koje su krenule sa našeg prijestonog Cetinja, tog 11. januara 1897. godine, utabale su staze plavim šljemovima Ujedinjenih nacija, a sedamdeset vojnika, osam podoficira i dva oficira crnogorske vojske, svojoj državi ostavili su ponos za vjekove. Činim ovo podsjećanje prevashodno da odam slavu svim onim hrabrim ženama i muškarcima koji pod plavim zastavama UN-a danas rizikuju svoje živote da pomognu drugima i doprinesu očuvanju vrijednosti za koje se zalažemo na Ist Riveru, da osiguraju mir u svakom uglu globalne mape“ – rekao je premijer Duško Marković na Mirovnom samitu „Nelson Mandela“.

Premijer Marković je ocijenio u govoru da je bivši predsjednik Južne Afrike istinski heroj modernog doba i čovjek koji je u vremenu najtežih izazova nakon Drugog svjetskog rata pronašao snage i mudrosti da savremeni svijet učini boljim mjestom za život.
   
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
„Čuvajući sjećanje na neustrašivi duh Nelsona Mandele, jedinstvenog simbola borbe protiv aparthejda i diskriminacije, čovječanstvo i ovaj visoki dom u kojem se danas nalazimo, čuvaju obavezu izgradnje budućnosti na temeljima koje je on postavio svojom posvećenom borbom – započetom kao bespoštedna bitka za oslobođenje i prosperitet Južne Afrike, a okončanom pobjedom novog svijeta zasnovanog na temeljnim vrijednostima za napredak čitavog čovječanstva. Upravo na ovim principima i mi moramo zasnivati sopstvene težnje da današnji svijet učinimo boljim mjestom za sve. Izazovi koje nosi sadašnjost, usložnjeni su narastajućim populizmom i dovode do podijeljenosti modernih društava koja može da uzdrma bezbjednost i mir, i samim tim njihov opšti napredak. Smatram da samo snažan zajednički odgovor, daljim posvećenim jačanjem multilateralizma, kao sinonima za dogovor među ljudima i narodima i simbola univerzalne solidarnosti, možemo garantovati taj napredak. Za ostvarenje tog cilja, apsolutno su nam neophodne efikasne i djelotvorne Ujedinjene nacije, koje, promovišući svete vrijednosti mira, pravde, ljudskih prava i jednakosti, predstavljaju stabilno sidro svim našim pojedinačnim nadama i težnjama. Na temelju nasljeđa koje nam je ostavio Nelson Mandela možemo ovaj „globus različitosti“ učiniti dugoročno održivim i zdravim životnim prostorom, u kojem će se razvijati snažne ekonomije, čuvati životna sredina, društva okretati građanima i osigurati uslovi za plodnu budućnost nadolazećih generacija“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je ocijenio da nema bolje vodilje idealima od djela velikog Nelsona Mandele, završivši obraćanje podsjećanjem da su kao izraz najdubljeg poštovanja za nasljeđe Nelsona Mandele, djeca u školama širom Crne Gore nakon njegove smrti posebno odala počast te da će Nelson Mandela zauvijek ostati inspiracija sadašnjim i budućim generacijama čitavog svijeta.
  
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


VIDEO - kadrovi sa otvaranja: https://youtu.be/gxHm7jKNAGE


VIDEO - izlaganje 1. dio: https://youtu.be/PfP_3RUkTFo


VIDEO - izlaganje 2. dio: https://youtu.be/n-fhKJajmHY

  
VIDEO - izlaganje 3. dio: https://youtu.be/lCgI9pSRl5A