Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković na neformalnom sastanku Zapadnobalkanske šestorke: Nema dogovora o novim obavezama dok ne realizujemo već preuzete

Premijer Marković na neformalnom sastanku Zapadnobalkanske šestorke: Nema dogovora o novim obavezama dok ne realizujemo već preuzete
Datum objave: 27.08.2018 14:22 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je na neformalnom sastanku premijera Zapadnobalkanske šestorke u Draču da Crna Gora pozdravlja sporazum Makedonije i Grčke kao i dijalog Prištine i Beograda, ali da smatra da u fokusu moraju biti i ekonomske teme posebno ispunjavanje obaveza već preuzetih na samitima u Trstu i Londonu.

„U ovoj godini su se desile velike stvari za cio region Zapadnog Balkana. Nova strategija Evropske komisije za proširenje je okidač za sve nas u pravom smjeru. Ta strategija daje jasnu perspektivu regionu. Ali da bi ta perspektiva bila izvjesna mi moramo uraditi sve što je do nas kako bismo došli do svih onih benefita koji proističu iz Strategije i naših nacionalnih integracionih politika“ – rekao je premijer.

„Veliki događaj je dogovor Makedojije i Grčke. Veoma odlučno treba da podržimo dijalog Prištine i Beograda i da vjerujemo u taj dogovor – što skoriji to bolji kao i da taj dogovoror nije samo u korist Srbije i Kosova nego i cijelog Regiona“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković dodajući da vjeruje da glavna tema današnjeg neformalnog susreta premijera treba da budu ekonomija i saradnja u već preuzetim obavezama.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Danas treba da razgovaramo o onome što smo se dogovorili da radimo i da konstatujemo šta smo od dogovoorenog ispunili. I treba da utvrdimo da li imamo sposobnosti da sliejdimo svoja opredjeljenja“ – rekao je premijer.

„Pozicija Crne Gore je da, kada su u pitanju Strategija o proširenju i Berlinski proces, da treba da se skoncentrišemo na pitanja koja podrazumijeva Strategija Evropske komisije, a komplenentarna su sa Berlinskim procesom. Treba da idemo u pravcu pravcu formiranja garantnog fonda kao predloga Evorpske unije i da započenemo aktivnosti za podršku početnicima u biznisu za jednostavnije finansiranje malih i srednjih preduzeća“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer Duško Marković je posebno istakao potrebu rada na zadržavanju mladih u državama regiona odnosno o sprječavanju tzv. odliva mozgova.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Moramo uraditi sve da zadržimo mlade ljude u regionu, da spiječimo odliv mozgova iz regiona i da stvaramo uslove da oni koji su otišli mogu da se vrate. A to znači da moramo više ulagati u istraživanje i ravoj. Koristim priliku da podsjetim da Crna Gora snažno stoji iza svoje inicijative koja ide u pravcu osnovanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije u regionu Jugoistočne Evrope jer vjerujemo da ta inicijativa može biti dragocjena za cio region, za mlade ljude, za nova radna mjesta, za povezivanje privrede i nauke - a to je ono što nam nedostaje“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore zaključio je izlaganje na neformalnom sastanku premijera Zapadnobalkanske šestorke u Draču čvrstvim stavom naše zemlje da ne otvara razgovore o novim obavezama dok ne budu ispunjene one koje su već preuzete.


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Nivo povjerenja u regionu je značajno veći, premijeri se dobro razumiju i šalju jasne poruke i signale u kojem pravcu treba da idemo i da zajednički radimo, ali mi treba da ispunjavamo obaveze koje smo preuzeli i koje smo potpisali. Ovo ne treba da bude igra papira i dokumenata nego odgovornosti za obaveze koje smo preuzeli“ – rekao je premijer Marković. Dodao je da je riječ o obavezama koje su več usaglašene sa Evropskom unijom.

„Nijesam sklon ne samo da prihvatim nego čak da govorim o novim inicijativama dok ne realizujemo obaveze koje smo prihvatili“ – rekao je premijer Marković.

Sastanku su prisustvovali komesar Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Nakon neformalnog sastanka predsjednik Vlade Duško Marković je u izjavi za medije istakao da je na današnjem sastanaku konstatovano da politički dijalog u regionu ide u dobrom pravcu i da su se u poslednjih godinu dana dogodile dobre stvari za region.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Imamo zaista sada jednu povoljniju političku klimu u regionu kako bi ostvarili naše ambicije da Zapadni Balkan u cjelini, a posebno zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, imaju jasnu evropsku perspektivu“ – rekao je premijer Marković.

Takođe, naglasio je da je današnji susret predstavljao i dobru priliku da se razgovara o onome šta države Zapadnog Blakana rade u okviru Berlinskog procesa, koji se prije svega tiče regionalne ekonomske agende i ispunjavanja obaveza koje su definisane Akcionim planom u Trstu.

„Bio sam jasan u svom pristupu da je Akcioni plan obaveza, a ne fakultativni dokument, da je Crna Gora jasno pokazala odgovornost u ispunjavanju obaveza koje je preuzela i potpisala, da smo gotovo uradili sve što je do nas, ali da neke zemlje značajno kasne i da to usporava realizaciju Akcionog plana, a onda i sami cilj čitavog dokumenta koji ima suštinsku potrebu da unaprijedi ekonomski ambijent u regionu i da se poboljša trgovina i olakša poslovanje našim kompanijama, odnosno preduzećima“ – zaključio je predsjednik Vlade.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE