Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Предсједник Марковић дао интервју за њемачки Билд

Предсједник Марковић дао интервју за њемачки Билд
Датум објаве: 06.06.2017 19:03 | Аутор: Кабинет предсједника Владе

Испис Штампај страницу Доwнлоад Доwнлоад


БИЛД: Од НАТО самита и Вашег фамозног сусрета са предсједником Трампом, Ви сте вјероватно један од најпознатијих предсједника владе у свијету.

Душко Марковић: (смијех) Самит у Бриселу је био историјски важан за Црну Гору. Не само зато што је Црна Гора третирана као пуноправна чланица, иако смо то формално постали 5. јуна, већ што ће бити у прилици да доприноси миру, стабилности и развоју демократије широм свијета и наравно на тај начин ослободи и валоризује сопствене потенцијале.

Кад се посљедњи церемонијални дио приближавао завршетку, пошли смо у обилазак зграде новог сједишта. Није било нарочитог протокола у том смислу. Неколико лидера – укључујући предсједника Трампа, канцеларку Меркел и предсједника Макрона – остало је да стоји иза нас. 

Вјероватно је у једном тренутку предсједник Трамп одлучио да се придружи генералном секретару и нама осталима. Тада је дошло до контакта који је у јавности окарактерисан као гурање. Морам искрено да Вам кажем да нисам то разумио на тај начин. Вјерујем да је то био сасвим безазлен догађај. И желим да нагласим: предсједнику САД је мјесто поред генералног секретара. Прије тога, имао сам прилику да се сусретнем са предсједником Трампом. Поздравили смо се и ја сам му пренио захвалност за подршку САД нашем путу интеграције у НАТО.
Примио сам хиљаде мејлова и порука од америчких грађана и људи широм Европе. Допала им се моја реакција у тој ситуацији.

БИЛД: Имате 2000 војника и неколико тенкова, не може се рећи да сте баш војна сила. Зашто је Црна Гора важна за НАТО?

Марковић: Ми не посматрамо НАТО само као војну алијансу, већ као савез најнапреднијих земаља свијета. Наш војни потенцијал јесте скроман, али упркос томе ми смо у могућности да ангажујемо своју мисију у Авганистану и другдје, како бисмо помогли одржавању мира и стабилности. Наша земља је најмања на Балкану. Али има важну улогу. Она је показала истовремено и способност да очува сопствену стабилност када је то било најтеже након распада бивше Југославије и истовремено крене путем европске и НАТО интеграције.

БИЛД: Русија је покушала да саботира ваше приступање НАТО-у.

Марковић: Русија је урадила све што је било у њеној моћи – политички, финансијски, обавјештајно – да спријечи приступање Црне Горе НАТО-у. Крајњи циљ је био да се изведе терористички напад – државни удар – да се Црна Гора одврати и да се власт преузме на насилни начин. Али као што видите, успјели смо да изађемо из свега тога. Русија мора да престане да се мијеша и врши утицај на политичке системе страних држава. Она мора да одустане од мијешања у унтрашња црногорска питања. Није она позвана да тумачи вољу и опредјељења грађана Црне Горе. То не раде демократске и пријатељске земље. То је одлика недемократских система.

БИЛД: Избјегличка политика наше канцеларке, Ангеле Меркел, предмет је контроверзе – нарочито у Источној Европи. Шта мислите о томе?

Марковић: Оно што је учинила гђа Меркел и Њемачка као држава отварањем граница за велики број унесрећених представља велико достигнуће у данашњем демократском свијету и потврду демократских вриједности Европе.

БИЛД: Уједињеног Краљевство је гласало за Брегзит. У Источној и Југоисточној Европи, многе државе су еуроскептичне. Ви дефинитивно желите да се придружите ЕУ- зашто?

Марковић: Ми вјерујемо у визију Европске уније коју Ваша земља утјеловљује и коју Ваша земља заступа. Европска унија ће добити пуно тога од Црне Горе, ми имамо огроман економски и друствени потенцијал. На дан 29. јуна, обиљежићемо пету годишњицу преговора о приступању. Зато желимо да на најбољи начин искористимо наредних пет година да постанемо пуноправном чланицом ЕУ. То ћу рећи и на састанку са вашом канцеларком у Трсту, 12 јула. Од свих држава региона, Црна Гора је отисла најдаље и њима ће бити потребно још доста година да дођу до нивоа у преговорима на којем смо ми сада. За Балкан је од изузетне важности да политика проширења буде активна.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

ПДФ стране из штампаног издања Билда можете преузети овдје.