Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Интервју предсједника Владе Црне Горе Игора Лукшића ,,Новом магазину"

Интервју предсједника Владе Црне Горе Игора Лукшића ,,Новом магазину"
Датум објаве: 22.09.2011 15:35 | Аутор: Биро

Испис Штампај страницу


У фискалној 2013/2014. години Црна Гора неће имати буџетски дефицит, најавио је у интервјуу за Нови магазин црногорски премијер Игор Лукшић, одговарајући на питање како у односу на кризу јавних финансија на глобаном нивоу изгледа ситуација у Црној Гори.

,,Препознали смо потребу да се суочимо са тим проблемом и већ ове године имаћемо, уз мање одступање, буџетски дефицит од око три одсто БДП-а и дуг који је 45 одсто БДП-а. Тиме испуњавамо критеријуме из Мастрихта кад је у питању фискална политика. За наредне три године настојати да потпуно елиминишемо буџетски дефицит, да га сведемо на нулу најкасније буџетске 2013/2014. године и да јавни дуг сведемо испод 40 одсто БДП-а за који сматрамо да је прикладнији нивоу економског развоја Црне Горе. То би, даље, требало да утиче на повећање кредитног рејтинга Црне Горе”, каже црногорски премијер.

То подразумева, каже Лукшић, да ће сви буџетски корисници морати да осете последице јер нема простора за рапидни раст плата, пензија и других трошкова државе. “Морамо се навићи да више нема простора за преговоре о повећању плата за 10, 20 и 30 одсто или пензија за 10 одсто”, упозорио је Игор Лукшић.

Црна Гора и поред глобалне кризе наставља са реформама и премијер као кључне захвате најављује даље поправљање пословне климе. Због тога је већ промењено 15-так закона који олакшавају добијање грађевинских дозвола, бољу позицију за повериоце него за дужнике у извршном поступку, ефикаснији начин регистровања непокретности, једоставнију регистрацију бизниса, мање процедура за плаћање пореза и поједностављивање процедура за запошљавање странаца. “Узели смо извештај Светске банке и анализирали области пословног амбијента у којима Црна Гора лоше стоји. Све те области биле су извор проблема за предузетнике јер су им заробљавале продуктивност, а потенцијално су биле извор корупције”, оценио је Лукшић.

Недавно завршене ”преговоре око језика”, црногорски премијер оккарактерисао је као подизање демократских потенцијала и европских капацитета Црне Горе и истовремено промоцију концепта грађанског друштва.

”Посебна вредност тог процеса је што нећемо имати национална пребројавања или мини попис на крају сваке школске године да се неко опредељује за овај или онај језик него ће то бити оцена која ће потврђивати знање сва та четири језика. Истовремено, овакво решење је и економски подстицај нашој деци да су научили језик који им омогућава да се запосле у свим земљама региона и обрнуто. Чини ми се да је то практична вредност. Додатна вредност је то што смо до тог договора дошли кроз дијалог, решавајући један од важних европских услова. На тај начин успели смо да промовишемо Црну Гору као земљу у којој политичка елита може да седне за сто и договори се а да то не представља ни победу ни пораз једне од стране. Него представља битан компромис који нам отвара европска врата и представља победу Црне Горе” сматра премијер Лукшић.

Црногорски премијер је наглашени противник ”пакет аранжмана” заједничког уласка држава региона западног Балкана у Европску унију. “Да би европски салдо региона био позитиван потребно је да поред чланства Хрватске, Црна Гора добије датум преговора и Србија добије статус кандидата. На тај начин ствара се додатни позитиван притисак на све земље у региону. Такав приступ охрабрио би администрације појединих држава да наставе са својим европским пословима, а са друге стране креирао би позитиван притисак на неке да изађу из локалне и историјске сфере и крену да граде односе у својим државама креиране на другачијим основама”, каже Лукшић.

Говорећи о Косову као проблему које мучи регион, Лукшић каже да је у “разговору са немачким званичницима истицао да треба инсистирати на разговорима Београда и Приштине што је могуће пре и да ће то значајно амортизовати тренутну ситуацију. Сви треба да помогнемо и што се тиче Црне Горе она је апсолутно спремна да помогне тај дијалог у сваком аспекту јер препознајемо да је тај дијалог важан и за нас. Отклањање регионалне нестабилности у било ком аспекту, па и кад је у питању Косово, директно ће позитивно утицати на Црну Гору”.

(Опширније у штампаном издању недељника ,,Нови магазин")