Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Krivokapić sa saradnicima posjetio Opštinu Tivat

Premijer Krivokapić sa saradnicima posjetio Opštinu Tivat
Datum objave: 22.03.2021 17:48 | Autor: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, u okviru današnjeg obilježavanja godišnjice sjećanja na prvu žrtvu koju je uzela pandemija izazvana koronavirusom u Crnoj Gori, posjetio je opštinu Tivat. Pored premijera Krivokapića, u delegaciji Vlade CG bili su još ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mr Aleksandar Stijović. Premijera su dočekali predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović, predsjednik Skupštine Opštine, dr Andrija Petković, te potpredsjednici Opštine, Vladimir Arsić i Goran Božović.

Premijer Zdravko Krivokapić zahvalio je na priređenoj dobrodošlici i upoznao predstavnike lokalne vlasti sa aktivnostima koje Vlada preduzima, kako bi predstojeća turistička sezona bila na projektovanom nivou od 50%- 55 odsto u odnosu na turističku sezonu iz 2019. godine. Premijer je naglasio da je najrealnije očekivati posjetu turista iz regiona, kao i turista iz Ruske Federacije, jer su ostvareni značajni kontakti sa ruskim tržištem.

Premijer je istakao da je Crna Gora suočena sa činjenicom da EU ima svoje principe i kriterijume u toku COVID-19 krize, ali je izrazio nadu da se i u tom pogledu mogu desiti pozitivna iznenađenja i pomaci, naročito kada su u pitanju turisti koji dolaze iz Mađarske.

Predsjednik Vlade je nagovijestio i rješavanje problema zdravstvene zaštite u Boki, naročito u toku turističke sezone.

„Vrlo je primamljiv projekat koji razmatramo, a koji se tiče instaliranja Regionalnog COVID centra modularnog tipa, što je preduslov za obezbjeđivanje sigurne zdravstvene zaštite i za lokalno stanovništvo, ali i za turiste“, naveo je Krivokapić.

Tema ovog sastanka bile su i trenutno najveće strane investicije u tivatskoj opštini, Luštica Bay i Porto Montenegro, kao i odnos predstavnika investitora i menadžmenta Opštine, te problemi koje ova opština i regija imaju sa otpadnim vodama, kanalizacijom i vodosnabdjevanjem, ali i odnosom bivše vlasti koja je, kako su istakli predstavnici lokalne samouprave, „preskakala“ redovne procedure na nižim nivoima i u resornim ministarstvima.

Predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović je premijera Krivokapića upoznao sa finansijskim problemima i dubiozama koje su naslijedili od prethodne vlasti. „Ako Tivat kao eksponirani crnogorski privredni zamajac ima takve probleme koje mora da rješava dugoročnim kreditima i zaduživanjem, onda šta da se očekuje od sjevernijih opština“, pita se predsjednik Komnenović.

Komnenović ističe da će u narednom periodu biti organizovan sastanak sa predstavnicima najvećih stranih investitora u Tivtu, menadžmentom projekata Luštica Bay i Porto Montenegro.

Predsjednik opštine Komnenović je obavijestio premijera Krivokapića i o potencijalno vrlo perspektivnim kontaktima koji su ostvareni sa ruskim gradom Omskom i sa spremnošću lokalnih vlasti ovoga grada i sibirske regije da investiraju u Crnu Goru i otvore redovnu avio – liniju sa Tivtom.

Takođe, Komnenović je istakao da su u toku aktivnosti kako bi se aktivirala čarter linija Niš – Tivat.

Gradonačelnik Komnenović je saglasan da je planirana Kovid bolnica nešto što je prijeko potrebno crnogorskom primorju i elitnom, kruzer turizmu, te da je samo na taj način moguće spasiti i ljudske živote i turističku sezonu, jer je kroz ovaj region, naročito usljed ljetnje gužve, saobraćajna komunikacija izuzetno otežana.

Predstavnici Vlade i lokalne samouprave, saglasni su da svi predmeti koji su u zakonskoj nadležnosti lokalne samouprave ubuduće ne bi smjeli da se „sele“ na državni nivo, kao i da se neka pitanja zbog svoje kompleksnosti moraju tretirati u tijesnoj saradnji i kroz dogovor između lokalnih vlasti i državne uprave. Kao posljednji u nizu loših primjera gdje na površinu izlazi problem centralizacije vlasti, naveden je prisutni problem oko vlasništva Aerodroma Tivat, kao i izbor Upravnog odbora ovog aerodroma u kojem nema nijednog Tivćanina.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE