Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Марковић: ЦГ влада ситуацијом у вези са коронавирусом, али најтеже тек предстоји, потребна је гвоздена дисциплина сваког од нас

Премијер Марковић: ЦГ влада ситуацијом у вези са коронавирусом, али најтеже тек предстоји, потребна је гвоздена дисциплина сваког од нас
Датум објаве: 29.03.2020 15:17 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Душко Марковић поручио је данас грађанима Црне Горе да наша земља за сада захваљујући напорима и сложном дјеловању и пожртвовању влада ситуацијом у вези са коронавирусом, али да најтежи дани тек предстоје те је стога потребна чврста дисциплина и поштовање наредби и препорука Националног координационог тијела за заразне болести.

„Посљедњи подаци Института за јавно здравље опомињу и већ смо дохватили висок број од близу 90 потврђених случајева. Иако Црна Гора засада влада ситуацијом, јасно је да нам тек предстоје највећи изазови. У седмицама које су пред нама - морамо дјеловати још одлучније, још боље и још снажније. Институције раде веома посвећено и организовано, здравствени систем се спрема за одсудну битку да очува здравље и животе наших грађана. Али, све ово неће бити довољно ако не наставимо да без изузетка поштујемо наредбе и препоруке Националног координационог тијела, и не обезбиједимо гвоздену дисциплину свакога од нас“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је казао да ћемо обољеле лијечити, али да епидемију морамо зауставити, а за то је неопходна одговорност грађана.

„Догађаји у Тузима, са рапидним и прогресивним преношењем вируса од само једног иницијално зараженог, потврдили су оправданост одлука о нужности изолације и карантина. Ову прилику користим да још једном поздравим спремност грађана Тузи да слиједе одлуке државних власти. У Црној Гори има 620 хиљада становника. Хоћемо да нас има више а не мање, и због тога ће Влада досљедно обезбиједити спровођење свих наредби и мјера како не бисмо угрозили право на здрав живот и будућност наших грађана. Наше шансе да савладамо Коронавирус и из глобалне пандемије изиђемо са што мање посљедица једнако зависе од вас колико и од здравственог система и његове опремљености. Због тога нема арбитрирања о томе шта можемо а шта не можемо, и да ли су обичаји и традиција, били они свјетовни или вјерски, изнад права на живот и здравље нације“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе је рекао да је јучерашња испорука 3,5 тоне дониране медицинске опреме догађај који охрабрује, и да се додатна помоћ очекује наредних дана.

„Другог априла стиже посебна испорука опреме коју је наручила и платила наша држава у вриједности од 2 милиона долара. Паралелно, Европска унија је подржала Црну Гору са 3 милиона еура директне помоћи за хитну набавку медицинске опреме. Дакле, нема више бриге да ли имамо и хоћемо ли имати довољно опреме за наш здравствени систем, али и за све остале службе које су свакодневно изложене ризицима и опсностима. Поред тога, наша земља показује још једну велику врлину. Солидарност је оно по чему се препознаје данашња Црна Гора. О томе најбоље свједочи износ од око 5 милиона еура до данас уплаћених од грађана, домаћих и страних компанија, удружења, општина, донаторских агенција и наше дијаспоре. Сви ми смо им захвални на подршци“ – казао је у обраћању грађанима Црне Горе предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић се посебно обратио послодавцима позвавши их да сачувају људе.

„Све економије на свијету су без изузетка угрожене па и наша, али држава има снагу и потенцијал, финансијски и институционални, да осигура заштиту и сигурност сваком грађанину и његовој породици. Влада ради на новом пакету подршке грађанима и привреди. Због тога имам поруку за све послодавце: Уздржите се од отпуштања радника, сачувајте наше запослене. Чувајући запосленог, чувамо човјека као највреднији ресурс“ – казао је премијер.

Региструјем бројне страхове па и незадовољства, разумијем их – казао је предсједник Владе и додао да ово није вријеме за приговоре него за рад и прегалаштво, и да се то показало дјелотворним и успјешним у изазовним данима и седмицама иза нас.

„Наравно, као и у сваком времену, има оних који са осматрачнице, издигнути од реалних проблема, слажу минусе. Поручићу - ово није моменат за њих. И нећемо им се обазирати, јер је вријеме за рад и посвећеност“ – рекао је предсједник Марковић.

Премијер је истакао оне који су у овом времену поднијели највећи терет: Државни органи, институције и установе функционишу удружено, никад боље и ефикасније. Хвала свима који су на првој линији одбране од невидљивог непријатеља: нашим љекарима и здравственим радницима; државној администрацији; полицији и војсци; службама безбједности; инспекцијским органима; локалним и комуналним службама; запосленима у трговини и апотекама; припадницима Црвеног крста; поштанским радницима и волонтерима. А данас и посебно просвјетним радницима који успјешно реализују наставу на даљину. Ово је најбољи примјер да имамо потенцијал и капацитет да урадимо и оно сто никада нијесмо радили“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе је на крају обраћања рекао да безмало читав свијет па и стручна јавност цијени како је мала Црна Гора реаговала и како се одупире овој глобалној пријетњи.

„Успијевамо само зато што смо се ујединили, што је прилику добио наш индивидуални и стручни потенцијал, што је емпатија једина политика која је сада важна. Ово је вријеме за све наше вриједности, за једноставног човјека, пожртвованог и вриједног. Човјека који ради за своје добро и добро своје државе. Наставимо јако и сложно за здравље и живот наших најближих, до потпуне побједе. Да је вјечна Црна Гора“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић у обраћању јавности.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ