Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković u PKCG: Na dobrom smo putu, naš rezultat je odličan, ne treba da popustimo pod negativnom kampanjom

Premijer Marković u PKCG: Na dobrom smo putu, naš rezultat je odličan, ne treba da popustimo pod negativnom kampanjom
Datum objave: 30.12.2019 21:55 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je u razgovoru sa privrednicima da je crnogorska ekonomija u protekle tri godine zabilježila ogromne uspjehe, da je to rezultat saradnje Vlade i privrede, da je naša zemlja dokazala da može sama da se razvija te da u tom tempu nastavljamo i u 2020. godini.

„Saradnja Vlade i Privredne komore u cjelini i svakog preduzeća je za mene najveći kapital koji smo ostvarili u ove tri godine. Zato i imamo rezultat koji nije samo rezultat napora Vlade i institucija već i rezultat privrede. Zato vam neizmjerno hvala jer smo stvari uspjeli da pokrenemo ka naprijed“ – rekao jepremijer.

Predsjednik Vlade je rekao da je Crna Gora na dobrom putu, da predstoje dobri izazovi da taj put održimo.

„Mi smo na ovom putu izgradili samopouzdanje u sebe i u svoje sposobnosti. Postali smo svesni svog resursa i potencijala koji imamo i da na bazi tog resursa možemo sami u Crnoj Gori stvoriti novu vrijednost koja će biti od koristi i za državu i za pojedinca“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da je zahvaljujući obezbijeđenoj sinergiji pokrenuta ekonomija koja je zabilježila rast među najvišima u Evropi. „Hvala vam na tome i na zajedničkom podizanju glave iznad vode i spremnosti da na ovim ciljevima radimo u budućnosti“ – kazao je premijer Duško Marković.

Premijer je među pozitivnim rezultatima, pored činjenice da je naša ekonomija u protekle tri godine jedna od najbrže rastućih u Evropi naveo još i smanjenje nezaposlenosti sa iznad 22,8% u februaru 2017 na 14,3 do 16,3% ove godine, smanjenje budžetskog deficita na ispod 3% kako je definisano Strategijom finansijske konsolidacije uz nemogućnost da iznenadni finansijski udari ugroze ekonomsku politiku. Pored toga, rekao je Premijer, u protekle tri godine je izdvojeno 850 miliona eura u razvoj zbog čega je danas cijela Crna Gora jedno gradilište. „Zato danas radimo na onome što je ključno ograničenje za vaše kompanije i za razvoj – a to je kapitalna infrastruktura“ – rekao je premije Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je u zaključku razgovora sa privrednicima pomenuo još važnost digitalne infrastrukture kao, kako je rekao, neslućene prilike za našu zemlju.

Naplata državnih prihoda je daleko bolja nego ranije. rekao je premijer dodajući da je naplata iznad tri milijarde eura i da je to rezultat nove posvećenosti i novog kodeksa poslovanja u našoj zmelji. „Vi ste dovei da stada imamo viša pravila u etičkom poslovanju i zbog toga imamo ovako visok nivo naplate prihoda jer sama prinuda ne bi mogla da dâ ovakav rezultat“ – rekao je Premijer. Dodao je da je za samo tri godine za 190 miliona eura smanjen poreski dug.

Rekordna turistička 2019. godina je godina u kojoj je u našu zemlju došlo 2,6 miliona turista, a prihod od turizma je 1,1 milijardu. Otvoreno je samo u ovoj godini 49, a u tri godine su otvorena 103 nova hotela. Crna Gora se promoviše kao dobra turistička i investiciona destinacija – rekao je Premijer.

Predsjednik Vlade je pomenuo važan transformacioni projekat podmorskog kabla između Crne Gore i Italije ocijenivši da taj projekat našu zemlju stavlja sa margine u centar energetske politike regiona.

Nikad veća ulaganja u zdravstvo, reforme u prosvjeti naredni su dokazi reformi i uspjeha – rekao je Premijer.

Predsjednik Marković je pohvalio reforme poslovnog ambijenta što Vlada radi zajedno sa privredom.

„Na dobrom smo putu, naš rezultat je odličan, ne treba da popustimo pod histerijom i negativnom kampanjom već da nastavimo da na ovaj način kreiramo svoju ekonomsku politiku“ – rekao je Premijer. Dodao je da sve ovo potvrđuje da nije riječ o ad-hoc akcije nego su ovo rezultati osmišljene politike i održivog razvoja. Pokušaj negiranja toga predstavlja obračun sa novom, savremenom Crnom Gorom, Crnom Gorom XXI vijeka koja je svjesna svojih potencijala i koja može sama da projektuje svoju budućnost.

„I u 2020. godini nastavljamo istim tempom, svjesni naših slabosti. … A 2020. mora biti godina još višeg rasta nego 2019. Ja očekujem da će ona biti oko 4%“ – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković dodajući da će od naredne godine ove sastanke sa privrednicima duplirati – umjesto jednom – dva puta godišnje.
  
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE