Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković pustio u KCCG novi aparat za spoljašnje zračenje: izdašna ulaganja u zdravstvo omogućio nam je veoma visok privredni rast u mandatu ove Vlade

Premijer Marković pustio u KCCG novi aparat za spoljašnje zračenje: izdašna ulaganja u zdravstvo omogućio nam je veoma visok privredni rast u mandatu ove Vlade
Datum objave: 24.12.2019 10:59 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pustio je danas u Kliničkom centru Crne Gore u rad novi aparat za spoljašnje zračenje i poručio da su zahvaljujući ostvarenom veoma visokom privrednom rastu u mandatu ove Vlade moguća izdašna ulaganja u zdravstveni sistem i povećanje kvaliteta zdravstvene zaštite građana.

„Tačno je godinu dana od kada smo ovdje zajednički pustili u rad linearni akcelerator vrijedan više od 2,5 miliona eura. Kazao sam tada da ćemo ove godine obezbijediti još jedan približne vrijednosti – kako bismo u potpunosti eliminisali liste čekanja, a pacijentima omogućili da u vremenu ne dužem od sedam dana od konzilijarne odluke, dobiju termine za početak terapije. Ispunili smo obećanje pacijentima, i po ovoj terapijskoj mogućnosti stali ispred svih kliničkih centara i bolnica regiona. Dakle, nakon investicije koja prelazi pet miliona eura u posljednjih godinu dana, naša Klinika za onkologiju raspolaže sa tri moderna aparata zbog čega gotovo da prestaje potreba za slanjem naših pacijenata u inostrane terapijske centre“ – rekao je predsjednik Vlade na svečanosti na Klinici za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore pustiti svečano u rad novi aparat za spoljašnje zračenje.

Premijer je kazao da je zahvaljujući posvećenosti i trudu menadžmenta Kliničkog centra u stanju da na zadovoljstvo građana i pacijenata ispuni obećanje dato decembra prošle godine.

Za nabavku najsavremenije opreme – nastavio je predsjednik Vlade – do sada smo izdvojili cviše od deset miliona eura pri čemu je u adaptaciju zdravstvenih objekata kroz projekat energetske efikasnosti uloženo dodatnih pet miliona.

„Kontinuirano ulaganje u opremu i objekte, pratilo je i ulaganje u medicinski kadar. Planom specijalističkog usavršavanja za 2019. godinu opredijeljena su sredstava za dodjelu 108 specijalizacija i 35 užih specijalizacija, a za ove potrebe Vlada na godišnjem nivou izdvaja preko 3 miliona eura. To znači da će sa brojnom savremenom opremom o zdravlju građana brinuti naši ljekari. Oni, koji su dostupni svakog dana i to, u našoj zemlji. U mandatu ove Vlade, Crna Gora bilježi ekonomski rast po stopama koje su karateristične za najrazvijenije zemlje Evrope. Brojne efekte takve ekonomske politike osjećaju svi građani. Bilo posredno, ili kao danas neposredno – kroz direktan doprinos kvalitetnijem sistemu zdravstvene zaštite. U prilog tome najbolje govori budžet Fonda za zdravstveno osiguranje, koji će u narednoj godini biti slovom i brojem za stotinu miliona eura veći nego na početku mandata Vlade, odnosno 2016. godine“ – kazao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je ukazao da se u ovakvom ambijentu stvaraju uslovi za unapređenje položaja zaposlenih, prvenstveno kroz uvećanje zarada, ali je dodao da se to može činiti jedino u skladu sa mogućnostima koje postoje zahvaljujući kontunuiranom ekonomskom rastu, i našem strateškom opredjeljenju da istrajemo u konsolidaciji javnih finansija na srednji rok.

„Zbog toga sam svjestan i da predložena rješenja nijesu uvijek ona koja su očekivana. Ali uz dijalog i partnerski odnos uvjeren sam da možemo doći ako ne do najboljeg, a ono do povoljnog rješenja, koje svakako nije konačno već polazno“ – kazao je Premijer.

Predsjednik Vlade je rekao da u Crnoj Gori svake godišnje od malignih oboljenja oboli oko tri hiljade ljudi, da se karcinom kao bolest i pošast savremenog društva, koja ne bira godine, može preduprijediti prevencijom i redovnim kontrolnim pregledima.

„Stoga će zdravstveni sistem koji svakog dana unapređujemo, biti snažna potpora i servis za naše građane. Posebno u pogledu prevencije i brze dostupnosti redovnih kontrolnih i specijalističkih pregleda. Očekujem da Ministarstvo i sve zdravstvene ustanove posebnu pažnju daju upravo tom opredjeljenju. Vlada će nastaviti da ulaže u medicinski kadar, opremu i objekte – kako bi oni bili još snažniji oslonac zdravijoj i zadovoljnoj naciji“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na svečanosti puštanja u rad novog aparat za spoljašnje zračenje na Klinici za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE