Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković u Dubrovniku na Samitu 16+1 razgovarao sa premijerom Hrvatske Plenkovićem: Ključne teme bilateralni odnosi i unapređenje ekonomske saradnje

Premijer Marković u Dubrovniku na Samitu 16+1 razgovarao sa premijerom Hrvatske Plenkovićem: Ključne teme bilateralni odnosi i unapređenje ekonomske saradnje
Datum objave: 11.04.2019 17:50 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se danas u Dubrovniku sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i razgovarao o bilateralnim odnosima i unapređenju ekonomske saradnje.

„Razgovarali smo kako da bilateralne odnose dalje unaprijedimo, da održimo visok nivo političkog dijaloga ali da u cijelom kontekstu regiona unaprijedimo i našu ekonomsku saradnju”, kazao je premijer Marković koji učestvuje na Osmom samitu šefova vlada Centralne i Istočne Evrope i NR Kine koji se danas i sjutra održava u Dubrovniku.

Premijer je kazao da je sa predsjednikom hrvatske Vlade dogovorio da u toku ove godine, u pripremi za preuzimanje predsjedavanja Savjetom Evropske unije premijer Plenković posjeti Crnu Goru i da tom prilikom, kako je rekao naš premijer, razgovaramo o svim opcijama koje su vezane za Zapadni Balkan i njegov progres prema EU, koje bi Hrvatska mogla imati u svojoj agendi za vrijeme predsjedavanja.

„Otvorili smo i neka druga pitanja koja se tiču uslovno otvorenih pitanja. Saglasili smo se da to nijesu pitanja koja su nerješiva nego da treba u kratkom roku da pronađemo odgovor na njih i pokažemo sposobnost da smo odgovorni i sposobni da rješavamo otvorena pitanja a ne da ih arhiviramo”, kazao je premijer novinarima nakon sastanka sa premijerom Plenkovićem i dodao da u budućnosti očekuje dalji napredak bilateralnih odnosa na svim poljima.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Na pitanje novinara o očekivanjima od Samita 16+1, premijer Marković je kazao da je pozicija Crne Gore utemeljena na veoma dobrim političkim odnosima sa Narodnom Republikom Kinom.

„U okviru ovog procesa mi razgovaramo i o saradnji koja se tiče ekonomije i razvoja infrastrukture. Znate da smo već skoro u završnoj fazi realizacije prve dionice autoputa u Crnoj Gori. Iskoristiću priliku u razgovoru sa predsjednikom Vlade Li Kećijangom sjutra da akcentiram važnost toga projekta i važnost završetka tog projekta sredinom iduće godine”, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Na stolu će, dodao je premijer Marković, biti i razgovor o nastavku saradnje na autoputu jer smo već dobili ponudu od CRBC-a, po modelu privatno javnog partnerstva.

„Posebno mi je zadovoljstvo da ćemo u okviru ovog Samita, a što je podržano od ostalih članica Samita, moći razgovarati o formiranju kreativnog haba u Crnoj Gori za sve članice, što je veoma važno sa aspekta kulturne saradnje, inovacija”, rekao je premijer Marković.

On je dodao da su sve to pitanja koja će biti dio agende Samita i dodao da ima značajna očekivanja od rezultata Samita.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE