Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Марковић отворио Министарски састанак о преласку држава ЗБ на чисту енергију: Достижемо циљеве, нема одустајања од еколошке Црне Горе

Премијер Марковић отворио Министарски састанак о преласку држава ЗБ на чисту енергију: Достижемо циљеве, нема одустајања од еколошке Црне Горе
Датум објаве: 21.02.2019 15:05 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу Видео Видео Доwнлоад Доwнлоад


Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је данас у Подгорици, отварајући Министарски састанак о преласку држава Западног Балкана на чисту енергију, да наша енергетика у потпуности дијели основне карактеристике јединствене европске енергетике, да ће Црна Гора чак и премашити амбициозни план удјела обновљивих извора енергије те да нема одустајања од еколошке Црне Горе.

„Питање економског развоја неодвојиво је од развоја енергетике, а енергетика, као стратешка грана, подразумијева добро промишљен и дугорочан план. Срећом, земље Западног Балкана и у овом, круцијално важном послу, имају за партнера глобалног лидера. Европска унија већ деценијама поставља стандарде по питању одрживог развоја и чисте, климатски неутралне енергетике. У том смислу, ваш данашњи посао, уважени министри, у битном је олакшан. Недвосмислена опредијељеност земаља региона ка европским интеграцијама, важан је опредјељујући фактор дугорочних националних енергетских политика и стратегија. Црна Гора ту нема дилему. Премда изузетно мала, наша енергетика у потпуности дијели основне карактеристике јединствене европске енергетике. Увозна зависност, изазови заштите животне средине, још увијек значајан простор за унапређење енергетске ефикасности, пријемчивост енергије и енергената нашим грађанима и привреди, питања су са којима се суочава ова као и свака друга одговорна Влада у Европској унији“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је да је пут наше земље јасан додајући да ће се у нашој земљи градити једна од највећих соларних електрана у Европи.

Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу

„Црна Гора ће, већ је извјесно, досећи и премашити амбициозно постављени национални циљ удјела обновљивих извора енергије у финалној потрошњи до 2020. године. Плаћамо високу цијену за то, али остајемо увјерени да ће се исправност овог храброг опредјељења потврдити већ на средњи рок. Почетни пропусти нас не смију довести у дилему да ли одустати од суштински плементите намјере. Нема одустајања од еколошке Црне Горе. Али то подразумијева и исправљање пропуста и перманентно унапређење примијењених модела“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе Црне Горе је рекао да није случајно то што коријени регионалне сарадње и савремене Европе сежу до угља и челика.

„Питања енергетике и индустрије ни давне 1951. године није било оправдано разматрати у изолованим националним оквирима. А данас, у свијетлу јасне потребе за декарбонизацијом и енергетском транзицијом, техничка потреба за интеграцијом континента већа је него икад. Земље Западног Балкана, кад већ нијесу биле ту у вријеме пуне експанзије угља као енергента, не смију пропустити прилику да буду дио друштва које ће га прво напустити“ – закључио је премијер.

Конференцију је уз предсједника Владе отворио и европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ