Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Душко Марковић поводом 100 година Божићног устанка: Без сјећања и пијетета према славним прецима и њиховом дјелу не би ни било данашње Црне Горе

Премијер Душко Марковић поводом 100 година Божићног устанка: Без сјећања и пијетета према славним прецима и њиховом дјелу не би ни било данашње Црне Горе
Датум објаве: 06.01.2019 12:40 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу Видео Видео Доwнлоад Доwнлоад


Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу
  
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је данас поводом стоте годишњице Божићног устанка да са временске дистанце од једног вијека видимо какве је посљедице у црногорском бићу оставио дубоки раскол и сукоб, да је данас потребно да разумијемо тадашње заблуде једних и визију и жртву других у одбрани угроженог права на црногорско име и посебност те да су жртве устаника и тешке патње црногорских фамилија у годинама терора добиле смирај у обнови државне независности 2006. године.

„На данашњи дан прије сто година покренут је Божићни устанак. Кренула је побуна против затирања црногорског имена и црногорске државе. Кренула је одбрана достојанства и права на самобитност црногорског народа. Те свијетле идеале, који су уграђени у темељ националног и државотворног бића Црне Горе, устаници су бранили под геслом 'ЗА ПРАВО, ЧАСТ И СЛОБОДУ ЦРНЕ ГОРЕ'“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Свечаној академији у Зетском дому на Цетињу.

Премијер је позвао историчаре да истражују период од прије једног вијека оцијенивши да је истина потребна данашњој Црној Гори како бисмо превазишли подјеле.

„Нека историчари сумирају факта о трагичној судбини наше државе на крају Првог свјетског рата. Нека истражују чињенице о нелегитимној Подгоричкој скупштини и о Божићном устанку, као непосредном одговору на њене кобне одлуке. Нека сагледају непристрасно узроке и посљедице догађаја који су довели до тога да Црногорци окрену оружје једни на друге. Та истина потребна је савременој Црној Гори, данас можда више него икада раније. Не зато да бисмо славећи трагику једног историјског догађаја продубљивали подјеле међу нама, већ управо да на темељима историјске истине једном за свагда покопамо те подјеле“ – рекао је Премијер.
  
Предсједник Марковић је рекао да са временске дистанце од једног вијека видимо какве је посљедице у црногорском бићу оставио тако дубок раскол и сукоб.
               
„Ја вјерујем да нам је данас потребно да разумијемо заблуде једних у тешким и смутним временима, баш као и визију и жртву других у одбрани угроженог права на црногорско име и посебност. Не да бисмо изједначавали њихову историјску улогу у трагичној црногорској повјесници, јер су они сами себе смјестили тамо гдје су их одвеле њихове заблуде и њихови идеали, већ да ослободимо мрака тих подјела данашњу, савремену Црну Гору. Дубоко се клањајући херојској жртви божићних устаника, као и тешким патњама црногорских фамилија у годинама терора које су услиједиле – данас с правом можемо рећи да су те жртве и те патње добиле свој заслужени смирај у обнови црногорског имена и црногорске државе 21. маја 2006. године“ – рекао је премијер Марковић.
          
Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу

Предсједник Владе је поручио да су савременој Црној Гори потребни сјећање и пијетет према славним прецима и њиховом дјелу, да без тог темеља и путоказа не би ни било данашње Црне Горе већ би нестало њено име.

„Увјерен сам, међутим, да се црногорско име данас не може чувати само сјећањем на славну и трагичну прошлост. За његову одбрану, за његово постојано мјесто на мапи савременог свијета, потребно је много више од – дозволите да кажем – „бусања у јуначка прса”. Да бисмо опстали на прави начин, данас се црногорско национално име и идентитет морају суочавати са искушењима које намеће цивилизовани свијет. А да бисмо у томе успјели, сви морамо имати довољно мудрости, довољно визије и довољно разумијевања за оне друге, да не заостанемо у том савременом изазову“ – поручио је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је рекао да је смо када смо наш државни пут, након обнове независности, усмјерили у правцу европских и евроатлантских интеграција имали на уму управо такву Црну Гору: способну да буде и у демократском, и у економском смислу равноправни дио заједнице најразвијенијих држава и народа.

„Данас више нема дилеме хоћемо ли у томе успјети – неке од тих циљева већ смо остварили, а неки су надохват руке. Никада у својој историји наша земља није имала такву позицију и такво мјесто у међународној заједници. Такође, никада Црна Гора није имала најдинамичнију економију на Балкану, са највишим животним стандардом у региону, са стопама економског раста међу највишим у Европи посљедњих година. И није нико донио однекуд те резултате Црној Гори. Сами смо их остварили. Наша предана администрација, и наши вриједни грађани. Зато бих волио да видим више поштовања, и од нас самих, данашњој Црној Гори и њеној перспективи. А мање неповјерења у наше способности и наше институције. Мање неосноване бриге за наше државно достојанство, и много мање узбуђења због периферних негатора свега црногорског, или пак оних који се боре за свој идентитет присвајајући наш вјековни“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе Душко Марковић закључио је обраћање на Свечаној академији поводом стоте годишњице Божићног устанка увјерењем да је независна, самосвјесна и храбра Црна Гора најсигурнија одбрана и имена црногорског и нашег државног идентитета.

„На тај начин, најбоље ћемо чувати и сјећање на славне претке и њихову жртву, из свих црногорских битака и устанака, војеваних и подизаних – за слободу. Данас, на стогодишњицу Божићног устанка, чија је искра бљеснула овдје на пријестоном Цетињу, желим да поручим да нас херојство устаника обавезује да наставимо да изграђујемо Црну Гору по мјери савремене цивилизације и демократских вриједности које је красе. Данас у томе видим смисао поруке Божићног устанка: ЗА ПРАВО, ЧАСТ И СЛОБОДУ ЦРНЕ ГОРЕ. Нека је вјечна слава и хвала божићним устаницима!“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.
   
Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу
  

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ