Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Марковић и канцелар Курц: ЦГ за вријеме аустријског предсједавања ЕУ наставља да отвара преговарачка поглавља

Премијер Марковић и канцелар Курц: ЦГ за вријеме аустријског предсједавања ЕУ наставља да отвара преговарачка поглавља
Датум објаве: 25.10.2018 14:37 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу Видео Видео Доwнлоад Доwнлоад


Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и аустријски савезни канцелар Себастијан Курц сагласили су се данас у Будви након званичних разговора да би Црна Гора током аустријског предсједавања Европском унијом требало да настави са отварањем преосталих преговарачких поглавља.

„Црна Гора је посвећена даљим корацима у процесу интеграција, прије свега отварању преостала два поглавља, и надамо се да ћемо отворити поглавље 27 током аустријског предсједавања. Ову моју наду и очекивање потврдио је и Канцелар у разговору који смо управо завршили“ – рекао је премијер Марковић на заједничкој конференцији за медије одржаној након билатералних разговора вођених у Будви током конференције коју је организовала Привредна комора Црне Горе.

Аустријски канцелар изразио је задовољство боравком у Црној Гори рекавши да двије државе његују квалитетне економске, културне и политичке везе.

„Зато је Црна Гора јак партнер нашој земљи. Као што знате Аустрија је снажан подржавалац Црне Горе и осталих држава у Региону на њиховом путу у Европску унију. Ми подржавамо реформе које спроводите, подржавамо ваш пут ка ЕУ и мислимо да је ЕУ комплетна једино када њен дио буду и земље Западног Балкана. Искористичемо своје предсједавање Савјетом да вас подржимо“ – рекао је канцелар Курц додајући да се нада напретку и у преостала два поглавља.

Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу

Премијер Душко Марковић је рекао да су разговори потврдили квалитетне билатералне односе Црне Горе и Аустрије и још једном се захвалио канцелару Курцу што на агенди држи политику проширења ЕУ.

„Желио бих да захвалим аустријском предсједавању и канцелару Курцу на разумијевању, што и поред озбиљних питања која су на агенди Савјета ЕУ, питање проширења и Западног Балкана држи високо на својој агенди. Захваљујући процесу европских интеграција и Берлинском процесу економска и европска перспектива региона је боља него и у једном тренутку у последњих тридесет година. Канцелар разумије да је важно одржати живом европску перспективу Западног Балкана и да је процес придруживања објективан и заснован на индивидуалном вредновању резултата земаља кандидата“ – рекао је предсједник Марковић.

Премијер Црне Горе је рекао да наш континуирани напредак у области владавине права, економски раст и макроекономска стабилност, говоре да је Црна Гора вољна и спремна да преузме у скорој будућности обавезе чланства у Европској унији.

„Ми желимо да земље чланице у то буду потпуно увјерене и сигурне да ћемо бити спремна чланица која неће унијети проблеме већ спремност да се заједно са осталима бори за вриједности Уније. То радимо као нова чланица НАТО, то радимо у региону, то ћемо радити и када будемо чланица ЕУ“ – рекао је премијер Марковић.

Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕП