Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Марковић са премијерком Румуније Данчилом: Румунији желимо успјех током предстојећег предсједавања ЕУ и захваљујемо што су ЦГ и ЗБ већ високо на вашој агенди

Премијер Марковић са премијерком Румуније Данчилом: Румунији желимо успјех током предстојећег предсједавања ЕУ и захваљујемо што су ЦГ и ЗБ већ високо на вашој агенди
Датум објаве: 25.07.2018 14:50 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу Видео Видео Доwнлоад Доwнлоад


Служба за односе с јавношцу Служба за односе с јавношцу
   
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић примио је данас предсједницу Владе Румуније Василику-Виорику Данчилу, која борави у званичној посјети Црној Гори.

Након изузетно успјешних званичних разговора како је заједнички оцијењено, предсједник Марковић је поручио да се Црна Гора у првој години чланства у НАТО-у показала као кредибилна савезница која намјерава наставити истим правцем, осмишљено и стратешки и искористио прилику да честита Румунији предстојеће прво предсједавање Савјетом ЕУ.

„Цијенимо нарочито посјету премијерке Данчиле у сусрет првом предсједавању Румуније Савјетом ЕУ идуће године, у првој половини 2019. године. Уједно желимо унапријед да честитамо и пожелимо успјех Румунији током предсједавања и захвалимо што је Црна Гора и Западни Балкан, већ високо на њиховој агенди."- рекао је Премијер на конференцији за медије након састанка делегација двију влада.

Предсједник Марковић је изразио задовољство због чињенице да су односи Црне Горе и Румуније на високом нивоу и додао: „Наши односи су одлични, унапријеђени савезништвом у НАТО и нама је Румунија примјер као земља која је успјешно градила свој профил у оквиру Алијансе и активно доприноси испуњавању њених приоритета".

Истакавши да је са предсједницом Владе Румуније током званичних разговора било ријечи о приоритетима и очекивањима Црне Горе у преговарачком процесу са ЕУ, те безбједносним и актуелним политичким питањима у региону и Европи премијер Марковић је саопштио да Црна Гора и Румунија дијеле сагласност и добру вољу када је у питању интензивнија економска сарадња двију земаља.

Служба за односе с јавношцу Служба за односе с јавношцу

„Дијалог са савезницима је висок, и то поздрављамо јер је важно и неопходно редовно размијењивати мишљења о актуелним темама. Као што знамо, тренутно има пуно озбиљних, како политичких тако и безбједносних тема, а Црна Гора и Румунија дијеле сличне изазове и интересовања"- рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Предсједница Владе Румуније Василика-Виорика Данчила поручила је да Румунија подржава ЕУ интеграције држава Западног Балкана и нагласила да је то један од приоритета будућег предсједавања Румуније Савјетом ЕУ.

„Залажемо се за принцип регате- засебе оцјене сваке земље кандидата“- рекла је предсједница Данчила.

Она је поручила да је са премијером Марковићем имала изузетно конструктивне разговоре и нагласила да ће у будућности двије државе још више пажње поклонити секторској сарадњи и сарадњи у области енергетике, едукације, културе и туризма, као и сарадњи у области инвестиција.

„Одлучили смо заједно организовање једног економског форума који би представио један од првих корака када је ријеч о поспјешивању сарадње између двије државе“ – рекла је предсједница Владе Румуније Василика-Виорика Данчила.

Служба за односе с јавношцу Служба за односе с јавношцу

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ