Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković sa premijerkom Rumunije Dančilom: Rumuniji želimo uspjeh tokom predstojećeg predsjedavanja EU i zahvaljujemo što su CG i ZB već visoko na vašoj agendi

Premijer Marković sa premijerkom Rumunije Dančilom: Rumuniji želimo uspjeh tokom predstojećeg predsjedavanja EU i zahvaljujemo što su CG i ZB već visoko na vašoj agendi
Datum objave: 25.07.2018 14:50 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
   
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je danas predsjednicu Vlade Rumunije Vasiliku-Vioriku Dančilu, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Nakon izuzetno uspješnih zvaničnih razgovora kako je zajednički ocijenjeno, predsjednik Marković je poručio da se Crna Gora u prvoj godini članstva u NATO-u pokazala kao kredibilna saveznica koja namjerava nastaviti istim pravcem, osmišljeno i strateški i iskoristio priliku da čestita Rumuniji predstojeće prvo predsjedavanje Savjetom EU.

„Cijenimo naročito posjetu premijerke Dančile u susret prvom predsjedavanju Rumunije Savjetom EU iduće godine, u prvoj polovini 2019. godine. Ujedno želimo unaprijed da čestitamo i poželimo uspjeh Rumuniji tokom predsjedavanja i zahvalimo što je Crna Gora i Zapadni Balkan, već visoko na njihovoj agendi."- rekao je Premijer na konferenciji za medije nakon sastanka delegacija dviju vlada.

Predsjednik Marković je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su odnosi Crne Gore i Rumunije na visokom nivou i dodao: „Naši odnosi su odlični, unaprijeđeni savezništvom u NATO i nama je Rumunija primjer kao zemlja koja je uspješno gradila svoj profil u okviru Alijanse i aktivno doprinosi ispunjavanju njenih prioriteta".

Istakavši da je sa predsjednicom Vlade Rumunije tokom zvaničnih razgovora bilo riječi o prioritetima i očekivanjima Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU, te bezbjednosnim i aktuelnim političkim pitanjima u regionu i Evropi premijer Marković je saopštio da Crna Gora i Rumunija dijele saglasnost i dobru volju kada je u pitanju intenzivnija ekonomska saradnja dviju zemalja.

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

„Dijalog sa saveznicima je visok, i to pozdravljamo jer je važno i neophodno redovno razmijenjivati mišljenja o aktuelnim temama. Kao što znamo, trenutno ima puno ozbiljnih, kako političkih tako i bezbjednosnih tema, a Crna Gora i Rumunija dijele slične izazove i interesovanja"- rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Predsjednica Vlade Rumunije Vasilika-Viorika Dančila poručila je da Rumunija podržava EU integracije država Zapadnog Balkana i naglasila da je to jedan od prioriteta budućeg predsjedavanja Rumunije Savjetom EU.

„Zalažemo se za princip regate- zasebe ocjene svake zemlje kandidata“- rekla je predsjednica Dančila.

Ona je poručila da je sa premijerom Markovićem imala izuzetno konstruktivne razgovore i naglasila da će u budućnosti dvije države još više pažnje pokloniti sektorskoj saradnji i saradnji u oblasti energetike, edukacije, kulture i turizma, kao i saradnji u oblasti investicija.

„Odlučili smo zajedno organizovanje jednog ekonomskog foruma koji bi predstavio jedan od prvih koraka kada je riječ o pospješivanju saradnje između dvije države“ – rekla je predsjednica Vlade Rumunije Vasilika-Viorika Dančila.

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE