Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković u intervjuu TV Nova M: CG je uspješno završila prvu etapu suprotstavljanja koronavirusu

Premijer Marković u intervjuu TV Nova M: CG je uspješno završila prvu etapu suprotstavljanja koronavirusu
Datum objave: 03.05.2020 23:12 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da je epidemija novog koronavirusa u Crnoj Gori praktično ugušena i da je odnijeta pobjeda u zaštiti zdravlja i životâ građana.

„Rekao bih da smo uspješno završili najvažniju etapu suprotstavljanja koronavirusu, a to je zaštita i odbrana zdravlja našega čovjeka i nacije u cjelini. Već deseti dan u Crnoj Gori imamo veoma mali broj zaraženih građana, četiri dana već nemamo ni jedan slučaj, u posljednjih deset dana samo tri slučaja. Mi političari bismo rekli da je epidemija praktično ugušena, ali taj zaključak ostavljamo epidemiolozima“ – rekao je predsjednik Vlade u nedjelju uveče u intervjuu Televiziji Nova M.

Kao ključne parametre našeg uspješnog odgovora na pandemiju Premijer je naveo pravovremenost donošenja mjera, podsjetivši da je Institut za javno zdravlje aktivnosti pokrenuo još prije nego što je virus otkriven u Evropu, odgovornost institucija, veliku stručnost zaposlenih u njima kao i dobru koordinaciju svih djelova sistema.

Predsjednik Vlade je izrazio zadovoljstvo činjenicom da 95 odsto građana, prema svim istraživanjima, pozitivno cijene rad Vlade, državnih institucija i Nacionalnog koordinacionog tijela. Pri tome je rekao da ovu situaciju vidi kao dokaz da Crna Gora ima kvalitetne institucije.

„Ovo je dokaz da nijesmo izgubili vrijeme od nezavisnosti, da smo izgradili institucije, njihov potencijal i nivo stručnosti“ – kazao je predsjednik Vlade dodajući da je i sam iznenađen pokazanim potencijalom.

„Vidjela se nova snažna do sada neprepoznatljiva društvena energija i solidarnost. U prvi plan je došao pojedinac i njegove sposobnosti“ – kazao je Premijer dodajući da Crna Gora treba da bude ponosna na iskazanu kolektivnu energiju.

Predsjednik Marković je pozvao građane da od sjutra, kada počinje primjena blažih mjera, nastave da disciplinovano i odgovorno poštuju mjere.

„Sjutra se vraćamo normalnom životu. Pročitajte sve preporuke NKT-a. Važno je da na radnom mjestu poštujemo pravila i procedure i vodimo računa o higijeni da ne bismo uvodili nove mjere i vraćali se na stare“ – kazao je predsjednik Vlade.

Na pitanje o platama zaposlenih u zdravstvu predsjednik Vlade je rekao da su njihove plate povećane ove godine za 12 odsto, a da će u narednoj biti povećanje za još 3 odsto te da su za mart i april zaposleni u zdravstvu dobili 15 odsto bonusa. Dodao je da je za dalje povećanje zarada potrebno stvoriti realan izvor.

Donacije usmjeriti na izgradnju Infektivne klinike

Premijer Duško Marković je izrazio zahvalnost svim donatorima koji su uplatili NKT-u oko osam miliona eura. Rekao je da je namjenski potrošeno 1,7 miliona, a da će ostatak novca biti usmjeren za izgradnju Infektivne klinike kako bi ostao trag o snazi i solidarnosti crnogorskog čovjeka.

Predsjednik Vlade je rekao da će ukupno ulaganje u zdravstveni sistem biti 21 milion eura, da se pregovara sa Evropskom komisijom da je od 53 miliona bespovratne pomoći Crnoj Gori tri miliona odmah iskorišćeno za nabavku medicinske opreme, da će 40 miliona biti usmjereno u podršku budžetu, a 10 miliona u dodatne investicije u zdravstvu. Premijer je rekao da je cilj nadogradnja i osavremenjavanje Instituta za javno zdravlje, izgradnja bolnice za mentalne bolesti i rekonstrukcija zgradu Klinike za onkologiju. Dodao je da su već odobrena sredstva za izradu projekta kako bismo u 2021. godini počeli izgradnju novog Urgentnog centra, sto će biti finansirano iz kredita Evropske banje za obnovu i razvoj.

„EU je reagovala prema Crnoj Gori i pokazala ne samo solidarnost već i odlučnost da pomogne“ – kazao je Premijer.

Do kraja maja treći paket ekonomskih mjera

Predsjednik Vlade je najavio da će Vlada do kraja maja donijeti treći paket ekonomskih mjera odnosno ekonomskog programa.

Cilj je – kazao je Premijer – pokretanje proizvodnje na bazi sopstvenih potencijala i resursa u energetici, poljoprivredi, građevinarstvu i IT sektoru. Ovim paketom mjera ćemo obezbijediti da sačuvamo naše kompanije, nastavimo ekonomsku aktivnost, obezbijedimo nastavak investicija i uslove za početak novih. Poseban set mjera biće kreiran za turizam – rekao je predsjednik Vlade.

Vjerujem u razumijevanje SPC

Govoreći o poštovanju mjera predsjednik Vlade je rekao da Islamska zajednica i Katolička crkva nijesu ni jednog trenutka dovodile u pitanje donijete mjere niti su polemisale sa njima.

„Međutim, čitavo vrijeme smo sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom imali problema – od nerazumijevanja sveštenstva do u nekim slučajevima samih vjernika. To nas je u nekim situacijama dovodilo u neku vrstu konflikta da je policija morala da interveniše“ – kazao je Premijer dodajući da su ipak i Mitropolija crnogorsko-primorska i druge eparhije Srpske pravoslavne crkve uoči uskršnjih praznika prihvatile preporuke i u velikom broju slučajeva ispoštovale naredbe Ministarstva zdravlja i mjere NKT.

„Želim da se u ovom trenutku noćas obratim Mitropoliji i ostalim eparhijama da treba i dalje da se razumijemo. Dao sam instrukciju NKT-u i Ministarstvu zdravlja da sagledaju trenutak kada sa eparhijama SPC možemo razgovarati o otpočinjanju vjerskih aktivnosti u crkvama i manastirima“ – rekao je Premijer dodajući da to do daljega ne podrazumijeva velika okupljanja.

Čestitke policiji, Specijalnim tužilaštvu i medijima

Predsjednik Vlade je pohvalio angažman Vojske Crne Gore u epidmiji koronavirusa i čestitao Upravi policije i Specijalnom tužilaštvu koji na ozbiljnim akcijama protiv organizovanog kriminala, među kojima je i zapljena 500 kg kokaina na crnogorskom brodu „Budva“ koji iznajmljen stranoj kompaniji od prvog dana njegove nabavke.

„Tim brodom nikada nije upravljala crnogorska kompanija. Akcija zapljene droge je sprovedena sa partnerskim službama i registrovali smo pohvale ambasadora država članica EU za ovu akciju” – kazao je premijer.

Premijer Duško Marković ocijenio je da su mediji u epidemiji djelovali izuzetno profesionalno na čemu im je zahvalio. Upitan o pomoći medijima koji se suočavaju sa otkazivanjem oglašivača i smanjenjem prihoda predsjednik Vlade je rekao da ovaj trenutak vidi kao povoljan da mediji nastupe jedinstveno uprkos razlikama.

Rekao je da je medijima u ovom trenutku potrebna podrška i da ta podrška ne može biti samo od države te da će se stoga narednih dana obratiti oglašivačima.

„Malo je tržište za ovoliki broj medija, a ugroženo je medijima iz regiona koji ne podliježu našim zakonima. Čudna je regulativa, zaista je ne razumijem i uradiću sve da tako ne bude. Tom ataku na medijsko tržište treba da stanemo na kraj. Javni servis ne treba da bude dio marketinškog kolača, on ima dovoljno sredstava iz budžeta“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković u intervjuu Televziji Nova M.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE