Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković za Dnevne novine: Crna Gora je povukla region ka Evropskoj uniji

Premijer Marković za Dnevne novine: Crna Gora je povukla region ka Evropskoj uniji
Datum objave: 06.01.2018 07:01 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Duško Marković izjavio je u intervjuu „Dnevnim novinama“ da je Crna Gora još 2006. godine odabrala evropske integracije, da je u integracionom procesu odmakla daleko od zemalja okruženja, da je povukla ostale države regiona ka Evropskoj uniji, da za razliku od nekih zemalja regiona odavno nema nikakvih dilema u odabiru strateškog pravca i da stoga ne dopuštamo da nas iko svrstava u bilo kakve pakete.

„U ovoj godini, ulaskom u intenzivni proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja kao finalnu fazu naših eurointegracija, potvrdiće se vizija crnogorske vlasti iz 2006. godine da je članstvo u Evropskoj uniji najbolji odgovor na naše izazove. Tu svoju viziju smo jasno saopštili na referendumu i potvrdili usvajajući Deklaraciju o nezavisnosti. Dakle, ovo je još jedna pobjeda Crne Gore i potvrda ispravnosti naše vizije da je Crnoj Gori mjesto u porodici evropskih naroda i država“ – rekao je premijer Duško Marković u intervjuu „Dnevim novinama“.

Dodao je da mu zbog toga djeluje čudno kad sluša i čita one koji tek danas govore da je Zapadnom Balkanu mjesto u Evropskoj uniji i da nema stabilnosti Evropske unije bez Zapadnog Balkana.

„Mi smo to rekli i mi smo tim putem krenuli prije dvanaest godina. Sjećam se koliko je Crna Gora propatila zbog toga što je prva, još 2006. godine, vezala svoju sudbinu za Evropsku uniju. Na nas kao nosioce evropske politike i evropskih ideja u Crnoj Gori tada je i iznutra, ali i iz vana krenula neviđena kampanja i hajka. Govorili su da smo 'izdajnici', 'kriminalci', 'plaćenici', a da je Crna Gora 'neodrživa država'. Htjeli su da nas pokolebaju i smjeste u neke druge saveze i političke projekte. Kažem i iz vana jer nas nijesu željeli ni neki u Evropi. A nijesu nam ni vjerovali. Mi smo natjerali Evropu da nam dâ priliku. Mi smo bili ti koji smo povukli ovaj region ka Evropi. Mi smo i rezultatom izbora 2016. godine sačuvali evropsku perspektivu regiona. Mi smo bili ti koji smo se i na unutrašnjem planu rvali sa otporima onih koji su usporavali proces isključivo iz ličnih interesa pokušavajući da i integracije i Vladu predstave nekredibilnim samo zato da bi sebi kreirali prostor za nove grantove. Zbog svega toga danas, kada smo u finalu ovog procesa, ne prihvatamo inicijative koje bi da nas stave u istu ravan sa državama koje su iskazale evropsko opredjeljenje, ali su zadržale neke neraščišćene dileme u vezi sa tim. Crna Gora odavno nema dileme! Ona je nepovratno na trasi evropskih integracija i zapadnog sistema vrijednosti. Zato ne damo da nas iko svrstava u bilo kakve pakete. Naš stav je čvrst i nepromjenljiv: Ne može se istim aršinom mjeriti Crna Gora, koja je daleko odmakla u procesu sa onim zemljama koje su tek na početku! Želim jasno da kažem da i njima pripada evropska perspektiva i u tom smislu će Crna Gora kao prva naredna članica Unije biti solidarna u tom procesu i snažno će se zalagati za evropsku perspektivu svih država našeg regiona“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Služba za odnose s javnošću

Građani ne podržavaju antidržavnu politiku opozicije

Na pitanje da li predstojeće predsjedničke i lokalneizbore u više opština vidi kao šansu za dalje snaženje demokratije u Crnoj Gori ili smatra da će glasnije biti snage koje izbore vidjeti kao priliku za nove pokušaje destrukcije države i sistema predsjednik Marković je ocijenio da su nedavni lokalni izbori u četiri opštine još jednom potvrdili vodeću političku poziciju Demokratske partija socijalista i pokazali da većina građana prepoznaje politiku te partije kao kredibilnu ukazujući njenim kandidatima povjerenje.

„Sa druge strane pokazalo se da, uprkos do sada neviđenim pritiscima dijela opozicije na birače i na naše aktiviste na terenu, antidržavna politika nije utemeljena među građanima i ne nailazi na njihovo razumijevanje. Međutim, bez obzira na to što su nedavni izbori dokazali da je opoziija svojim neodgovornim i destruktivnim odnosom prema parlamentu i prema obavezama samo izgubila, naivno bi bilo očekivati da ona odustane od dosadašnje politike. U nedostatku programa i ideja, u nedostatku rezultata i konačno u nedostatku kredibiliteta, a uz jasne pokazatelje uspjeha Crne Gore i na vanjskom i na unutrašnjem planu opozicija nastavlja autističnu politiku. Za sada nažalost, osim djelimičnog prekida bojkota parlamenta, nema naznaka sazrijevanja na tom planu. Zato očekujem nastavak djelovanja čiji će najprepoznatliviji oblici biti plasiranje neistina i populističkih fraza, pokušaji fabrikovanja afera i izazivanja incidenata, negiranje, omalovažavanje i dovođenje u pitanje onoga što su nesporni uspjesi Vlade“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je dodao da ne sumnja da će građani i na ovakve okolnosti zrelo i odgovorno odgovoriti kako su to činili i u daleko težim vremenima.

„U tom smislu svakako će izbori biti nova potvrda snaženja demokratije u Crnoj Gori. Da pojasnim: Imate medijsku scenu u kojoj gotovo da nema prostora za dobru vijest i afirmaciju rezultata. Nemate u opoziciji postulat da su izbori prilika za takmičenje, a ne za destrukciju, omalovažavanje države i njenu destabilizaciju. Ako uz sve to na kraju imate rezultat koji pokazuje zrelost i odgovornost građana – onda to svakako predstavlja snažnu potvrdu demokratije. Uvjeren sam, dakle, da će sadržaj predizborne kampanje biti onakav kakav je bio i do sada, ali sam siguran da to neće imati ozbiljnih posljedica po državu i sistem“ – rekao je premijer Duško Marković u intervjuu „Dnevnim novinama“.

Optimizam zasnovan na dostignućima

Premijer je rekao da optimistične ocjene koje je izrekao kao očekivanje u 2018. godini zasniva na odličnim ekonomskim rezultatima koje je Vlada ostvarila u 2017. što su činjenice koje ne mogu biti osporene.

„Na ekonomskom planu. 2018. je godina u kojoj te rezultate hoćemo da potvrdimo. U tom smislu razvojne šanse vidimo prije svega u brojnim projektima u infrastrukturi, energetici, turizmu i poljoprivredi. Radeći na realizaciji tih projekata otvaraćemo nova radna mjesta i to posebno za mlade i obrazovane ljude, podizati našu ekonomiju i na taj način dopirnositi sveukupnom razvoju Crne Gore. Optimizam temeljim i na onome što vidim u svakodnevnim susretima sa građanima i sa poslovnom zajednicom. Jer, ova Vlada je zavrijedila povjerenje ne samo relevantnih međunarodnih partnera već i partnera u domaćoj poslovnoj zajednici i, naravno, povjerenje građana. Novi optimizam koji svi osjećamo i koji prati uspjehe kao i povjerenje koje nam se ukazuje rezultati su naše politike i naše vizije“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković u intervjuu objavljenom danas u prazničnom trobroju „Dnevnih novina“.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Intervju predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića (Ms Word)
            
Intervju predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića (PDF)