Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

RIA Novosti objavljuju: Predsjednik Vlade Crne Gore: Zajednica Srbije i Crne Gore nema budućnost

Datum objave: 21.12.2004 16:11 | Autor: Intervjui

Ispis Štampaj stranicu


Moskva, 19. decembar 2004. (RIA Novosti) Zajednica Srbije i Crne Gore nema istorijsku perspektivu i nije odgovarajuće rješenje ni za Crnu Goru niti za Srbiju, rekao je premijer Crne Gore u intervjuu za RIA Novosti.

Mi smo Srbiji predložili da postignemo sporazum u 2005. o transformaciji zajednice u uniju dvije nezavisne, međunarodno priznate države. Želimo da proglasimo nezavisnost Crne Gore i Srbije; predlažemo da jedni druge priznamo i , ako se dvije strane saglase, formiramo uniju nezavisnih država, istakao je Đukanović.

On vjeruje da bi to bilo racionalno rješenje, koje bi omogućilo Srbiji i Crnoj Gori da odluče o sopstvenoj budućnosti.

U sadašnjoj situaciji, ponekad jedna zemlja postaje talac one druge, Crna Gora je mala zemlja, ali smo često u prilici da snosimo posljedice odluka koje donosi Beograd, a koje su protiv našeg interesa, naglasio je Milo Đukanović.

Premijer Crne Gore vjeruje da u 2005. Srbija i Crna Gora moraju sprovesti intenzivan dijalog i postići koordinirano rješenje. Ukoliko u tome ne uspiju, Beogradski sporazum kojim je stvorena zajednica od dvije bivše jugoslovenske republike, Srbije i Crne Gore, omogućava mogućnost referenduma, koji bi mogao biti sproveden početkom 2006.

"Dozvolite mi da još jednom ponovim, referendum će biti potreban jedino u slučaju ako dvije strane ne uspiju da postignu dogovor. U tom slučaju, Crna Gora će imati pravo da organizuje referendum i dozvoli ljudima da odluče u kojij državi bi u budućnosti željeli da žive, zaključio je Đukanović.