Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

РИА Новости објављују: Предсједник Владе Црне Горе: Заједница Србије и Црне Горе нема будућност

Датум објаве: 21.12.2004 16:11 | Аутор: Интервјуи

Испис Штампај страницу


Москва, 19. децембар 2004. (РИА Новости) Заједница Србије и Црне Горе нема историјску перспективу и није одговарајуће рјешење ни за Црну Гору нити за Србију, рекао је премијер Црне Горе у интервјуу за РИА Новости.

Ми смо Србији предложили да постигнемо споразум у 2005. о трансформацији заједнице у унију двије независне, међународно признате државе. Желимо да прогласимо независност Црне Горе и Србије; предлажемо да једни друге признамо и , ако се двије стране сагласе, формирамо унију независних држава, истакао је Ђукановић.
Он вјерује да би то било рационално рјешење, које би омогућило Србији и Црној Гори да одлуче о сопственој будућности.

У садашњој ситуацији, понекад једна земља постаје талац оне друге, Црна Гора је мала земља, али смо често у прилици да сносимо посљедице одлука које доноси Београд, а које су против нашег интереса, нагласио је Мило Ђукановић.

Премијер Црне Горе вјерује да у 2005. Србија и Црна Гора морају спровести интензиван дијалог и постићи координирано рјешење. Уколико у томе не успију, Београдски споразум којим је створена заједница од двије бивше југословенске републике, Србије и Црне Горе, омогућава могућност референдума, који би могао бити спроведен почетком 2006.

"Дозволите ми да још једном поновим, референдум ће бити потребан једино у случају ако двије стране не успију да постигну договор. У том случају, Црна Гора ће имати право да организује референдум и дозволи људима да одлуче у којиј држави би у будућности жељели да живе, закључио је Ђукановић.