Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

RIA Novosti objavljuju: Predsjednik Vlade Crne Gore istakao porast interesovanja ruskih privrednika za Crnu Goru

Datum objave: 21.12.2004 16:07 | Autor: Intervjui

Ispis Štampaj stranicu


Moskva, 19. decembar 2004. (RIA Novosti Sergej Rjabikin) U poslednje vrijeme, primjećujemo da je povećano interesovanje ruskih turista i privrednika za Crnu Goru, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu ruskim Novostima.

"Ako je ranije saradnja između Rusije i Crne Gore bila ograničena na oblast turizma, sve veći broj ruskih investitora danas ukazuje na činjenicu da postoji interesovanje i za neke grane privrede kao što su proizvodnja aluminijuma, telekomunikacije i dr." - naglasio je Đukanović.

On je rekao da su Rusija i Crna Gora ove godine imale intenzivnu saradnju, navodeći svoje susrete sa Vladimirom Putinom i ruskim ministrima.

Pored toga, gospodin Đukanović održava "dugotrajnu konstruktivnu saradnju" sa gradonačelnikom Moskve Jurijem Lužkovim. "Mogu da potvrdim da se veze između Crne Gore i Moskve stabilno razvijaju" - naglasio je predsjednik Đukanović.

Prijateljski odnosi između Crne Gore i Rusije doveli su do dosad najveće prezentacije Crne Gore u inostranstvu, održane 17. i 18. decembra u Moskvi, na samo sto metara od Kremlja. Prezentacija je održana pod sloganom "Crna Gora: mogućnosti za saradnju"

Tokom ovog foruma, obje strane su potpisale protokol o saradnji između crnogorske Vlade i vlasti grada Moskve.

Gospodin Đukanović je rekao da ruski građani koji posjećuju Crnu Goru " dolaze među prijatelje. Nemaju probleme sa vizama, jezikom ili drugim stvarima. Sa druge strane, zahvaljujući ruskim investicijama, Crna Gora može da prevaziđe ekonomske teškoće, sa kojima se suočavaju sve zemlje Balkana od 1990.godine.

Gospodin Đukanović je najavio otvaranje Ruskog kulturno informativnog centra u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, oko čega su se dogovorile obje strane.

Sumirajući rezultate turističke sezone, Đukanović je istakao da je, prema zvaničnim podacima, 18.000 ruskih turista posjetilo Crnu Goru u 2004. godini, što predstavlja 11% od ukupnog broja stranih turista koji su posjetili ovu Republiku. Međutim, ovaj podatak ne odslikava realan broj ruskih turista zato što veliki broj njih nije koristio usluge turističkih agencija tokom boravka u Crnoj Gori.

"Vjerujemo da zvanične brojke nijesu dovoljne. Crna Gora nije iskoristila puni potencijal svoje turističke industrije da privuče više ruskih turista" - naglasio je Đukanović.