Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

РИА Новости објављују: Предсједник Владе Црне Горе истакао пораст интересовања руских привредника за Црну Гору

Датум објаве: 21.12.2004 16:07 | Аутор: Интервјуи

Испис Штампај страницу


Москва, 19. децембар 2004. (РИА Новости Сергеј Рјабикин) У последње вријеме, примјећујемо да је повећано интересовање руских туриста и привредника за Црну Гору, рекао је предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић у интервјуу руским Новостима.

"Ако је раније сарадња између Русије и Црне Горе била ограничена на област туризма, све већи број руских инвеститора данас указује на чињеницу да постоји интересовање и за неке гране привреде као што су производња алуминијума, телекомуникације и др." - нагласио је Ђукановић.
Он је рекао да су Русија и Црна Гора ове године имале интензивну сарадњу, наводећи своје сусрете са Владимиром Путином и руским министрима.

Поред тога, господин Ђукановић одржава "дуготрајну конструктивну сарадњу" са градоначелником Москве Јуријем Лужковим. "Могу да потврдим да се везе између Црне Горе и Москве стабилно развијају" - нагласио је предсједник Ђукановић.

Пријатељски односи између Црне Горе и Русије довели су до досад највеће презентације Црне Горе у иностранству, одржане 17. и 18. децембра у Москви, на само сто метара од Кремља. Презентација је одржана под слоганом "Црна Гора: могућности за сарадњу"

Током овог форума, обје стране су потписале протокол о сарадњи између црногорске Владе и власти града Москве.

Господин Ђукановић је рекао да руски грађани који посјећују Црну Гору " долазе међу пријатеље. Немају проблеме са визама, језиком или другим стварима. Са друге стране, захваљујући руским инвестицијама, Црна Гора може да превазиђе економске тешкоће, са којима се суочавају све земље Балкана од 1990.године.

Господин Ђукановић је најавио отварање Руског културно информативног центра у главном граду Црне Горе Подгорици, око чега су се договориле обје стране.

Сумирајући резултате туристичке сезоне, Ђукановић је истакао да је, према званичним подацима, 18.000 руских туриста посјетило Црну Гору у 2004. години, што представља 11% од укупног броја страних туриста који су посјетили ову Републику. Међутим, овај податак не одсликава реалан број руских туриста зато што велики број њих није користио услуге туристичких агенција током боравка у Црној Гори.

"Вјерујемо да званичне бројке нијесу довољне. Црна Гора није искористила пуни потенцијал своје туристичке индустрије да привуче више руских туриста" - нагласио је Ђукановић.