Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Интервју Мила Дјукановића за "Блиц"

Датум објаве: 21.06.2004 10:29 | Аутор: Интервјуи

Испис Штампај страницу


Интервју: Мило Ђукановић

Добро сарађујем с Коштуницом
Искрено се надам и очекујем потврду демократског и проевропског усмерења Србије. Уверен сам да је то интерес не само њених грађана него и свих нас који живимо у окружењу Србије, изјавио је у интервјуу за Блиц премијер Црне Горе Мило Ђукановић, упитан какав резултат очекује на председничким изборима у Србији.

- Државни односи Црне Горе и Србије су институционализовани, тако да не зависе као некад пресудно од персоналних распореда у руководству једне или друге државе. Због Србије саме волео бих да на њеном челу буде човек толеранције, демократских схватања, европске оријентације, човек који ће се коначно у име Србије одрећи великодржавних аспирација. Црна Гора ће прихватити и поштовати сваки избор који направе грађани Србије. Како гледате на евентуалну победу Томислава Николића?

- Као на вољу грађана Србије коју треба поштовати.

Како оцењујете функционисање државне заједнице СЦГ?
- Сагласан сам са оценом европских званичника да заједница не функционише. Не зато што неко опструира њено функционисање, већ зато што се ради о неадекватном институционалном оквиру, који уместо да подстиче, спутава и Црну Гору и Србију на њиховом европском путу.
Дајете ли и даље предност независности Црне Горе?
- Независност и Црне Горе и Србије омогућила би најкраћи пут интегрисања у евроатлантске структуре. Данас сам у то уверенији него пре две-три године. Данас у то верује све више грађана и у Црној Гори и у Србији. Уместо што трошимо енергију и новац на одржавање нефункционалне државне заједнице, састављене из две чланице које су диспропорционалне и по броју становника и по територији, које имају наслеђене огромне системске разлике и чији су развојни приоритети различити, мислим да би се и Црна Гора и Србија брже интегрисале у европско друштво уколико би свака за себе потписале споразум о стабилизацији и асоцијацији са Европском унијом. Но, ми ћемо свакако поштовати обавезе прихваћене београдским споразумом, а у међувремену предано радити на усвајању савремених европских стандарда у свим областима.
Стрепите ли од негативног исхода референдума?
- Референдум ће се догодити и немам разлога да сумњам у његов позитиван исход. Како сам рекао, све више грађана и у Црној Гори и у Србији сматра да две старе европске државе треба да врате свој државни статус и да свака управља својом будућношћу. То не значи удаљавање Црне Горе и Србије. Напротив, Црна Гора и Србија су имале најбоље односе кад су биле самосталне.
Које године планирате одржавање референдума с обзиром на различита тумачења београдског споразума?
- У термину око кога се усагласе правни експерти три стране потписнице.
Амбасадори из Црне Горе често користе прилику да изнесу став да би Црна Гора требало да буде независна држава иако заступају СЦГ. Да ли то раде по вашем налогу?
- Уверен сам да они свој посао обављају професионално, да не раде и да неће урадити ништа што је на штету Србије. Напротив. Исто тако не очекујем да се њихов професионализам и патриотизам потврђује тиме што ће прећуткивати иначе ноторну чињеницу, општепознату међународној јавности, да политичка већина у Црној Гори којој најчешће и сами припадају преферира независност као државни статус Црне Горе.
Јесте ли задовољни радом председника СЦГ Светозара Маровића, с обзиром на оцене ваших коалиционих партнера да он ради против интереса званичне Црне Горе? - Позиција Маровића је деликатна јер мора уважавати, често различите, интересе држава чланица. То је тежак и одговоран посао и зато смо се определили да баш он обавља ту функцију. Уверен сам да ће Маровић и убудуће у представљању Црне Горе у државној заједници следити њене стратешке националне интересе.

Какви су ваши односи с Владом Србије и сарадња с премијером Коштуницом?
- Добри. Наше опредељење је најтешња сарадња и конструктивно партнерство са Србијом, како данас кад живимо у државној заједници, тако и убудуће, уколико Црна Гора и Србија буду самосталне државе.
Која је била ваша прва реакција на вест о убиству уредника Дана Душка Јовановића?
- Тај трагичан догађај је атак на грађански мир и стабилност Црне Горе и претња безбедности њених грађана. То је догађај који је изазвао неподељену осуду. Надлежни органи су предузели све мере како би се расветлило убиство Душка Јовановића. Као председник Владе сам тражио да се сав професионализам који МУП Црне Горе има и колико може мобилисати кроз сарадњу са другим службама, покрене да се одговорни за овај злочин учине доступним правосудним органима. МУП је формирао посебан тим за тај случај коме је дат апсолутни приоритет, у помоћ су позвани међународни стручњаци, понуђена је награда за информацију која би водила ка извршиоцу и наручиоцу. Као што вам је познато, министар полиције је у случају евентуалног неуспеха најавио оставку. Учињено све што се могло могло учинити и ништа није пропуштено. Зато верујем да ће предузете активности резултирати расветљавањем тог злочина.
Да ли бисте ви поднели оставку ако се докаже да је у то убиство умешан неко из црногорске власти?
- Са сигурношћу могу да тврдим да у убиство Јовановића није умешан нико из црногорске власти. Поновићу нешто што сам казао и раније: уз породицу Душка Јовановића, црногорска власт је имала највише интереса да он буде жив и здрав.
Ненад Чалуковић