Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Predsjednik Vlade Duško Marković u razgovoru za časopis Pogled: Rezultati garantuju optimizam

Predsjednik Vlade Duško Marković u razgovoru za časopis Pogled: Rezultati garantuju optimizam
Datum objave: 21.11.2017 16:31 | Autor: Služba za odnose s javnošću

Ispis Štampaj stranicu Download Download


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću 

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u razgovoru za časopis „Pogled“ Inženjerske komore Crne Gore - „Rezultati garantuju optimizam“.pdf

Dosadašnji rezultati Vlade daju za pravo da vjerujemo da se mnogo brže možemo primaći životnom standardu najrazvijenijih zemalja Evrope. Stoga ostajem u uvjerenju da razloga za optimizam ima jer je zasnovan na rezultatima, te da najbolji dani za Crnu Goru tek predstoje.

To je rekao crnogorski premijer Duško Marković u izjavi za časopis “Pogled”, uoči godišnjice rada Vlade, na čijem čelu je od kraja novembra prošle godine.

“Izazovi sa kojima se suočava Crna Gora nij esu vezani za mandat jedne Vlade, već je to dio šireg procesa koji je tokom proteklih godina otvorio i podstakao našu ekonomij u, a poseban zamah taj proces zadobio je nakon obnove državne nezavisnosti. On je imao i periode stagnacij e, ali i drugih izazova koji gotovo po pravilu prate zemlje u razvoju. Vlada koju vodim, oslonjena na već ostvarenim strateškim političkim prioritetima, za prehodnih 11 mjeseci u potpunosti se posvetila dinamiziranju ekonomskog rasta, koji će podjednako obuhvatiti svaki region Crne Gore, ali i sve segmente društva”, ocijenio je Marković.

Premijer je kazao da je Vlada u kratkom roku uspjela da stvori preduslove za dalji rast zaposlenosti, olakša i pruži priliku za ravnomjeran razvoj i da vrati povjerenje u crnogorsku ekonomiju. 

Marković je naglasio da se napori izvršne vlasti u prethodnih 11 mjeseci oslikavaju kroz ekonomij u baziranu na makroekonomskoj i fiskalnoj održivosti, i izgradnju okruženja koje promoviše investicije i stvara nove vrij ednosti.

“Reforme sa kojima nastavljamo odnose se na povećanje fiskalne discipline: unapređenje poslovnog ambij enta, sprovođenje strukturnih reformi u oblasti javne uprave, obrazovanja, zdravstva, tržišta rada i socijalne politike. Ovaj pristup baziran je na principima makroekonomske i fiskalne stabilnosti. Upravo ta stabilnost i održivost pretočena je u realni ekonomski rast”, poručio je Marković, ocjenjujući da su nesporni ekonomski rezultati Vlade, koji su interes svih građana. Predsjednik Vlade je ponovio da je stopa rasta domaće ekonomije u drugom kvartalu 2017. godine iznosila 5,1 odsto, navodeći da je to najviša stopa u zemlji od 2008. godine i jedna od najviših stopa rasta u Evropi.

“Istovremeno, prema zvaničnim podacima, u prvoj polovini 2017. godine, crnogorska ekonomija je ostvarila realni rast od 4,2%, što je takođe među najboljim u Evropi. Navedeni rezultati premašuju projekcij e rasta iz zvaničnih dokumenata Vlade za ovu godinu, i ponosni smo na ostvareni uspjeh”, dodao je Marković.

Premijer Marković je rekao da je Vlada značajne reforme uspješno sprovela u dijelu fi skalne konsolidacije i smanjenja budžetskog defi cita, usvajanjem fi skalne strategije do 2020. godine.

Mjere konsolidacij e, naglasio je Marković, doprinijele su rastu javnih prihoda, koji su u prvoj polovini ove godine veći (u odnosu na isti period prethodne godine) za 58,2 miliona eura ili 8,2%, dok su u odnosu na planirane veći za 7,5 miliona eura. “Značajan uticaj na rast prihoda imalo je i Vladino opredjeljenje za kontrolisani reprogram poreskog duga, koji je u velikoj mjeri relaksirao privredu, a kojim su u prvoj polovini godine naplaćena značajana sredstva. Efekti Vladine politike osjetili su se i na rashodnoj strani. Javna potrošnja u prvoj polovini ove godine izvršena je na nivou od 873 miliona eura, i u odnosu na plan niža je za oko 50 miliona eura ili 5,4%. Snizili smo tekuće rashode, ali rashodna strana posebno oslikava razvojnu komponentu naših politika, i u njoj se prikazuje značajno povećana kapitalna potrošnja koja je u poređenju sa prethodnom godinom veća za 85 odsto”, precizirao je Marković.

Marković je rekao da posvećenost Vlade utvrđenim prioritetima potvrđuje i to što su crnogorski reformski napredak prepoznale eminentne institucij e za ocjenu kreditnog rejtinga, odnosno sama međunarodna ekonomska zajednica.

“Tako su dvije prestižne agencije za ocjenu kreditnog rejtinga Moody’s i Standard and Poor, potvrdile B1 kreditni rejting Crne Gore, dok je kao rezultat sistemskih reformi dugoročni izgled promijenjen iz negativnog u stabilan”, istakao je Marković. On je kazao da je ostvarena snažna investiciona aktivnost u svim prioritetnim oblastima: turizmu, energetici, prerađivačkoj industrij i i poljoprivredi, a posebno u saobraćajnoj infrastrukturi koja je preduslov razvoja svih ostalih sektora. “Svaka Vlada i svaki premij er žele za svoju državu da urade velike stvari. Sasvim iskreno hoću da saopštim da smo u izboru da li da se bavimo ‘velikim stvarima’, ili da se posvetimo i onim manjim, operativnim, pa i dnevnim - izabrali ove druge. Vjerujem da ćemo tako biti u prilici da razvijamo Crnu Goru i život njenih građana učinimo boljim”, poruka je predsjednika Vlade.

Ivana Gudović

Služba za odnose s javnošću

Link na originalni tekst časopisa „Pogled” Inženjerske komore CG:

http://www.ingkomora.me/ikcg_sajt/cms/public/image/publikacije/3228.pdf

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE